Jeg mener

Send ikke mælken ud af Danmark

Syd- og Sønderjylland er et mælkeland, og derfor vil det gå hårdt ud over landbruget og tusindvis af arbejdspladser på fødevarevirksomheder her i denne del af landet, hvis køerne skal bøde for CO2-belastningen i en kommende klimaplan.
Af Peder Pedersen, formand for Fødevareforbundet NNF Sydjylland og Ingrid van den Hengel, næstformand i LandboSyd

Masser af mennesker har deres daglige arbejde på mejerier, slagterier og en lang række følgevirksomheder, som servicerer landbruget.

Vi kan glæde os over, at Syd- og Sønderjylland fylder meget, når vi eksporterer masser af kvalitets-fødevarer til forbrugere over hele verden, og alene når det gælder økologisk mælk i kølediskene over hele landet, er vores landsdel i front.

Faktisk er den danske mælkeproduktion mindre CO2-belastende end produktionen i stort set alle andre lande. Så sender vi køerne ud af landet for at producere mælk i andre lande, lider klimaet.

Til gavn for klimaet

Om ni år skal vi Danmark have reduceret vores samlede CO2-udledning med 70 procent. I 2050 skal vi være klimaneutrale. Det skal vi nok nå ved at satse på forskning og ny teknologi.

Det gælder om, at vi ikke sætter køerne ud og lukker mejerier i Kruså, Tinglev, Christiansfeld, Branderup, Høgelund, Esbjerg og Fredericia for at nævne blot nogle af dem.

Her i Sydjylland er der 1.600 ansatte på mejerierne og 500 i kreatursektoren, og vi skal fastholde de mange gode arbejdspladser – til gavn for klimaet. For de danske mejeriprodukter gavner klimaet set i forhold til en merbelastning, der opstår, når malkekøer og arbejdspladser sendes ud af landet.

Vi vil ikke sige farvel til den friske mælk og den gode dansk ost og samt smørret. Lad os stå sammen om produktionen af fødevarer her i landsdelen.