Foto af genrefoto
Nyhed

Grisemangel sender igen slagteriarbejdere i Brørup hjem på dagpenge

Mindre end et halvt år efter at slagteriarbejderne fra Tican i Brørup senest var på arbejdsfordeling, sendes de endnu engang hjem på dagpenge to dage om ugen.

Riget fattes grise. Sidste års negative tendens med et rekordlavt antal slagtesvin i Danmark er ikke vendt i starten af 2024. Det får nu konsekvenser for de ca. 310 slagteriarbejdere på Ticans slagteri i Brørup. For anden gang på kort tid sendes de hjem på dagpenge to dage om ugen.

- Alle har vidst, at der skulle komme flere grise i efteråret, hvis vi ikke skulle stå i den her situation igen, og det kom der ikke. Så det har ikke været noget stort chok for kollegerne. Når det er sagt, så håbede vi selvfølgelig, at vi fik tilpas mange grise til, at vi gik fri, siger tillidsrepræsentant Christian Aarestrup Andersen.

Senest var medarbejderne på slagteriet samme tur igennem i 13 uger fra juni til august sidste år. I de to dage om ugen, hvor medarbejderne er sendt hjem på arbejdsfordeling, modtager de dagpenge i stedet for deres almindelige løn.

- Det koster noget indtægt, at man skal på dagpenge to dage om ugen. Så alle herude havde helst set, at vi havde en fuld arbejdsuge, siger Christian Aarestrup Andersen og tilføjer:

- Men kollegerne tager det som, at det er det, der skal til, for at vi også har et arbejde til efteråret.

Jeg havde håbet på en anden løsning, men beskeden fra ledelsen er, at det er det, der skal til for at redde arbejdspladserne.
- Christian Aarestrup Andersen, tillidsrepræsentant, Tican Brørup

For at der kan indføres arbejdsfordeling, skal det aftales mellem virksomhedsledelsen og medarbejderne. Christian Aarestrup Andersen har som tillidsrepræsentant derfor formelt accepteret ordningen på kollegernes vegne efter at have sparet med sine tillidsvalgte kolleger og Fødevareforbundet NNF.

- Jeg havde håbet på en anden løsning, men beskeden fra ledelsen er, at det er det, der skal til for at redde arbejdspladserne. De håber, at der kommer grise nok senere på året til, at vi kan nå op på tidligere tiders nevieau, siger han.

Tican i Brørup har fået tilladelse til at indføre arbejdsfordeling i op til 13 uger af Det Regionale Arbejdsmarkedsråd. Fredag i uge fire starter medarbejderne på slagterkæden, i tarmhuset og i stalden på arbejdsfordeling, inden de resterende medarbejdere følger efter ugen efter.