Nyhed

OK20: Industrioverenskomst med Danske Slagtermestre på plads

De ansatte på industrivirksomhederne under Danske Slagtermestre har fået en ny 3-årig overenskomst. Både forhandlere og forhandlingsudvalg er tilfredse med resultatet.
GEREBILLEDE: Slagteriarbejder skærer i kød
GEREBILLEDE: Slagteriarbejder skærer i kød

Industrioverenskomsten mellem Danske Slagtermestre (DSM) og Fødevareforbundet NNF blev rosinen i pølseenden i rækken af overenskomster, der skulle fornys i februar og marts 2020.

Efter nogle lidt hårde forhandlinger, hvor forligsmanden måtte træde til og hjælpe parterne i mål, kunne formanden for DSM Leif Wilson og forhandler og næstformand for Fødevareforbundet NNF skrive under på de 27 protokollater, der udgør den nye overenskomst.

- Jeg er glad for, at det lykkedes os at få denne overenskomst i hus, og endda med et resultat, som både vi og vores medlemmer kan være tilfredse med. Vi måtte have forligsmanden til at hjælpe os med at komme det sidste stykke over målstregen, og vi står nu med et resultat, der flugter fint med de øvrige forlig, vi har indgået, siger Jim Jensen.

Han forklarer samtidig, at situationen med corona-virussens nedlukning af Danmark har sat sit præg på de sidste omgange overenskomstforhandlinger. Dels fordi mange virksomheder er pressede på produktionen og omsætningen, men også fordi det ikke har været muligt for forhandlingsudvalgene at deltage fysisk i forhandlingerne. De har måttet følge med på afstand.

Vigtige forbedringer

Forhandlingssekretær for det fødevareindustrielle område Anette Sønderby Larsen har fulgt forhandlingerne med DSM tæt, og hun er tilfreds med resultatet.
Det læner sig nemlig fint op ad de ønsker og krav, som medlemmerne kom med forud for forhandlinger:

- Jeg hæfter mig især ved, at vi har fået præciseret reglerne omkring seniorordning. Samtidig er jeg også glad for, at medarbejdere nu har ret til at få udbetalt et eventuelt overskydende beløb på fritvalgs opsparingskontoen en gang om året, hvis de ønsker det. Forliget indeholder også de lønstigninger, vi har fået på de andre områder, samt stigninger på fritvalgs opsparingskontoen og genetillæg.

Både hun også forhandlingsudvalget bakker op om forliget.
Fødevareforbundet NNF’s hovedbestyrelse skal nu forholde sig til begge forlig med DSM og beslutte om de anbefaler medlemmerne at stemme ja eller nej til de nye overenskomster.
Da der er tale om april-overenskomster, skal de ikke afstemmes samtidig med de øvrige forlig, der netop sendt til afstemning. Hvornår afstemningsperioden vil løbe, meldes ud senere.

DET FÅR DU:

Fritvalgordning
Fritvalgsordningen stiger med 3 % i perioden til 9,9%. Medarbejderne må bruge optil 6,9 % på frihed. Det svarer til 15 fritvalgs-fridage om året.

Højere timeløn
Stigning på timelønnen (normallønnen) på i alt 9,55 kr. - 3,20 pr. 1. april 2020 + 3,20 pr. 1. april 2021 + 3,15 pr. 1. april 2022

Lærlingeløn
Stigning i løn til lærlinge med 1,7% pr. 1. april 2020 + 1,7 % pr. 1 april 2021 + 1,7 % pr. 1. april 2022

Genetillæg
Stigning af genetillæg på 1,6. % pr. 1. april 2020 + 1,6 % pr. 1 april 2021 + 1,6 % pr. 1. april 2022

Børn sygdom og lægehjælp
Ret til frihed en ekstra dag ved barns sygdom og ret til fri ved lægebesøg. Samtidig har man mulighed for at bruge sin fritvalgsordning til at betale for friheden.

Øremærket forældreorlov:
Forældreorloven bliver forlænget med tre uger, så virksomheden yder fuld løn under forældreorlov i optil 16 uger. Af disse 16 uger, har den forældre, der har holdt de 14 ugers barselsorlov ret til 5 uger, og mens den anden forælder har ret til 8 uger. De sidste tre uger kan fordeles mellem forældrene.