Foto af Robert Attermann
Nyhed

Slagteriarbejder Andreas er blevet godkendt til tidlig pension

Andreas Reiss startede på arbejdsmarkedet som 16-årig og har de sidste 41 år arbejdet på slagteriet. Han er en af de 16.000 danskere, der har søgt om ret til tidlig pension og er blevet godkendt.
Få artiklen læst op
0:00

I maj havde han arbejdet 41 år på slagteriet. Samme måned fyldte han 63 år. Slagteriarbejder Andreas Reiss startede på arbejdsmarkedet som 16-årig efter 9.klasse, og han er af de danskere, der har haft et langt arbejdsliv med fysisk hårdt arbejde. Derfor søgte han om ret til tidlig pension, da Udbetaling Danmark åbnede for ansøgninger på borger.dk søndag den 1. august.

–  Det var meget nemt og gik egentlig også ret hurtigt. Jeg skulle bare udfylde navn, adresse og cpr-nummer og så klikke ansøgningen afsted, siger Andreas Reiss og fortsætter:

– Jeg mener, at jeg fik en mail med ”Tak for din ansøgning” om mandagen eller tirsdagen, og et par dage efter fik jeg svar om, at jeg var berettiget til tidlig pension fra den 1. juni 2022. Det var rart, og det havde jeg også håbet på.

Siden den 1. august har i alt 16.000 danskere søgt om ret til tidlig pension, som giver mulighed for at gå på pension i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder.

Efterløn eller tidlig pension?

Andreas Reiss fik for nylig reduceret sin arbejdstid til en fire dages arbejdsuge, men han har ikke planer om at stoppe med at arbejde foreløbig. Han kan søge om tidlig pension tre måneder før den 1. juni 2022, og indtil da er han ved at undersøge, hvordan han bedst skruer sin pensionstilværelse økonomisk sammen.

Jeg kan gå på tidlig pension, jeg kan gå på efterløn eller en helt tredje løsning. Nu skal jeg bare finde ud af, hvad der bedst kan betale sig for mig.
- Andreas Reiss, slagteriarbejder

For mange år siden meldte Andreas sig nemlig ind i efterlønsordningen, og selv om han er 63 år, er han endnu ikke begyndt at bruge sin efterløn.

– Nu har jeg pludselig flere muligheder: Jeg kan gå på tidlig pension, jeg kan gå på efterløn eller en helt tredje løsning. Nu skal jeg bare finde ud af, hvad der bedst kan betale sig for mig, siger Andreas Reiss og tilføjer:

– Man vil jo gerne fortsætte med at have nogenlunde økonomisk frihed i sit liv. Der er nok af pensionister, der ikke har så meget. Heldigvis har jeg sparet en del op, så jeg næsten kan fortsætte med at leve det liv, jeg har nu.

Godt med mulighed for tidlig pension

Andreas Reiss lægger ikke skjul på, at det lange arbejdsliv og de mange år på slagteriet sætter sine spor:

– Jeg har et godt helbred, men jeg kan godt mærke, at det begynder at gøre mere og mere ondt især i skuldre, nakken og lænden, fordi vi står op hele dagen og bruger armene meget. Der er en hel del af mine kollegaer, der er mere slidt end mig, som virkelig har ondt, når de går på arbejde, siger Andreas.

Det er fantastisk for dem, der har været på arbejdsmarkedet, siden de var 15-16 år og ikke har mulighed for at gå på efterløn.
- Andreas Reiss, slagteriarbejder

Derfor synes han også, at det er godt, at dem med de længste og hårdeste arbejdsliv har fået mulighed for at søge om ret til tidlig pension

– Det er fantastisk for dem, der har været på arbejdsmarkedet, siden de var 15-16 år og ikke har mulighed for at gå på efterløn. Især hvis de ikke selv har sparet noget op, så hjælper den tidlige pension en hel del, siger Andreas Reiss.

Faktaboks

Loven om ret til tidlig pension trådte i kraft den 1. januar 2021, og man kunne søge om tidlig pension fra 1. august 2021. De første vil kunne få udbetalt ydelsen fra januar 2022.

Tidlig pension betyder, at du har ret til at gå 1, 2 eller 3 år tidligere på pension, hvis du opfylder betingelserne for, hvor mange år du har været tilknyttet arbejdsmarkedet.

- 44 år på arbejdsmarkedet giver ret til 3 år med tidlig pension
- 43 år på arbejdsmarkedet giver ret til 2 år med tidlig pension
- 42 år på arbejdsmarkedet givet ret til 1 år med tidlig pension

På borger.dk kan du læse mere om tidlig pension og søge om det