Nyhed

Skole forstår kritik af ny EUX-uddannelse: Vi har lært af vores fejl

Både områdeleder på den sjællandske uddannelsesinstitution ZBC og næstformand i Det Faglige Fællesudvalg genkender kritikken af den første EUX-konditoruddannelse i Ringsted. Skolen har sat ind med en række forbedringer, som kommer det nye hold elever til gode.

En uddannelse med for meget selvstudie, for meget usikkerhed og undervisning, der lå på forskellige skoler. Det var kritikken fra en af de bare to elever, som udgjorde første hold af EUX-konditorer fra ZBC i Ringsted.

Og det er ikke første gang, at områdeleder Poul Erik Rasmussen støder på kritikken. Han og den øvrige ledelse har under selve uddannelsen været i tæt kontakt med de to elever, og selvom der blev sat ind med flere tiltag for at rette op undervejs, erkender han, at de to elever var prøveklude.

 - Som skole skulle vi danne os nogle praktiske erfaringer med EUX-uddannelsen, og med kun to elever var det ikke en optimal start. Men vi har lyttet til eleverne og har iværksat en række konkrete forbedringer, så vi får en rigtig god EUX-uddannelse, siger han.

Store forbedringer for det nye hold

I januar i år starter det nye hold, som har 10 elever, der alle har fået læreplads. Og de kan se frem til en uddannelse, som nu har sin egen uddannelseschef, hvor alt undervisningen er på samme adresse, og hvor det ligger helt fast, at eleverne kører 14 dage med den praktiske konditor-del efterfulgt af 14 dage med gymnasiale fag.

Eleverne skal dog forberede sig på, at der vil være en del selvstudie på den gymnasiale del, som ifølge bekendtgørelsen rummer meget selvstudie.

 - Det er vigtigt for os, at eleverne altid har mulighed for at få hjælp og sparring. Derfor vil vi nu tydeliggøre over for de unge, at der altid er en lærer, de kan gå til og som står klar til at vejlede dem, siger han.

Det Faglige Fællesudvalg: Alle samarbejder om en bedre uddannelse

Henrik Tonnesen, der er næstformand i Det Faglige Fællesudvalg og afdelingsformand hos Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne, ser det udelukkende som positivt, at kritikken af uddannelsen kom frem i lyset, og at alle parter samarbejder om at gøre uddannelsen bedre.

Første gang han hørte om problemerne, var da eleven Maria Højen Petersen i efteråret 2017 fortalte om dem på et møde for lærlinge hos Fødevareforbundet NNF Sjælland.

 - Alle parter har en stor interesse i, at de her uddannelser bliver en succes, og det kører allerede rigtig godt i udlandet. Men erfaringer viser også, at det tager noget tid fra man starter en helt ny uddannelse op, til den kører optimalt. Men selvfølgelig er det kun positivt, når elever stiller sig frem og påpeger problemerne, så vi alle sammen kan gøre vores for, at uddannelserne bliver bedre, siger han.

I Det Faglige Fællesudvalg er der nu aftalt et evalueringsmøde med skolerne, arbejdsgiverne og eleverne for at få et endnu bredere kendskab til de problemer, der har været.