Foto af Sandra Albæk er slagterlærling og Kevin Lyhne Siedentopp er bagerlærling.
Nyhed

Vigtigt med en uddannelse

– Hvis dit liv skal have perspektiv, skal du have en god uddannelse, mener Kevin Lyhne Siedentopp, der vil være bager, og Sandra Albæk, der går slagter-vejen.

- Hvis dit liv skal have perspektiv, skal du have en god uddannelse, mener Kevin Lyhne Siedentopp, der vil være bager, og Sandra Albæk, der går slagter-vejen.

For Kevin Lyhne Siedentopp, 18, fra Esbjerg og Sandra Albæk, 19, Haderslev, betyder det ikke så meget, at de skal tage hovedforløbet af deres uddannelse på Uddannelsescenter Holstebro. For begge er det primære nemlig, at de får den uddannelse, de gerne vil. Og så rejser man gerne langt for at komme i skole.

Kevin var i gang med uddannelsen til brolægger, men droppede ud, fordi han ikke kunne få en praktikplads. I stedet kom han - efter anvisning fra Produktionsskolen - i praktik i Højvangs Bageri i Esbjerg, men de havde desværre ingen lærepladser.

- Derfor gik jeg i gang med grundforløbet af EUC Vest i Esbjerg med det mål at blive bager. Jeg har nemlig altid godt kunne lide at bage og i det hele taget lave mad, og vidste, at jeg selv måtte gøre en indsats, hvis jeg skulle have en læreplads.

Godt modtaget

Det fik Kevin i Tarp Bageri, efter han havde været i praktik. Han var omkring to måneder inde i grundforløbet, da han begyndte på ny mesterlære.

- Jeg er blevet utrolig godt modtaget både i bageriet og på skolen i Holstebro, siger Kevin, der under sine skoleophold bor på skolehjemmet og bruger fritiden med fitness, cykling og sine venner.

Kevin mener, at det er utrolig vigtigt, at alle unge i dag får en uddannelse.

- Jeg er klar over, at mange vælger at blive bager, fordi de senere gerne vil være konditor. Det er den såkaldte Blomsterberg-effekt, der florerer. Men lige nu har jeg ingen planer om også at blive konditor. Det er det gode brød, jeg koncentrerer mig om, siger Kevin.

Blomsterberg-effekten kunne man imidlertid godt bruge på slagterskolen på Uddannelsescenter Holstebro. Interessen for at blive detailslagter er nemlig stagnerende. I alle tilfælde garanterer skolen, at der er praktikpladser til alle dem, der vælger at gå slagter-vejen.

Slagtede høns

En af dem er Sandra Albæk. Hun fik interessen, da hun gik på landbrugs- og idrætsefterskole.

- Vi elever slagtede selv høns og var med, når der skulle parteres gris. Da fik jeg for alvor interessen for at blive detailslagter, siger Sandra, der vil "vide alt om de dyr, hun skal arbejde med".

- En ting er at skære en gris, et får eller et kreatur rigtigt ud. Noget andet er kendskabet til, hvordan disse dyr er vokset op. For mig er det en helhed. Jeg vil simpelthen vide det hele, fortæller Sandra, der afleverede ansøgninger om en læreplads flere steder i Haderslev.

Det gav bonus i Føtex.

Sandra var på to gange 20 timers grundforløb på Uddannelsescenter Holstebro, og skal også gennem sit hovedforløb her.

- Det afskrækker overhovedet ikke. Man skal jo lære at blive et selvstændigt menneske, siger Sandra, der ikke har meget fritid sammen med vennerne i Holstebro. Hun er nemlig udtaget til Skills i januar og til Dansk Supermarkeds Danmarksmesterskab for lærlinge. Derfor bruger hun fritiden med at skære i Bilkas slagterafdeling i Holstebro.

- Det er, fordi jeg har en filosofi med, at jeg vil være den bedste til det hele, siger Sandra.

Bagermester: Man skal have bagerfaget i sig

- Mange unge vil gerne være bagere, men langt fra alle er egnede, siger Kevins læremester, Søren Rømer.

Bagermester Søren Rømer, Tarp Bageri, får jævnligt henvendelser fra unge, som gerne vil i lære som bager. Og mange af dem aller helst konditor.

- Jeg vil meget gerne hjælpe unge inden for faget og har hele tiden to eller tre lærlinge. Går alt efter planen, skal der ansættes en ny lærling i begyndelsen af det nye år. Det sker, hvis vi får en forventet stor ordre i hus.

Når unge henvender sig i bageriet og spørger efter læreplads, giver Søren Rømer dem mulighed for at snuse til faget ved at komme i praktik.

- De kommer med meget forskellig baggrund og ønsker. Og når de først er i bageriet, går der ikke en halv time, før jeg kan mærke, om de virkelig brænder for faget. Det er den første og største forudsætning. Og desværre er langt fra alle egnede. Mange bliver virkelig forskrækkede, når de oplever virkeligheden i et bageri, siger Søren Rømer.

- Kan jeg mærke, at de virkelig har lysten til at blive bagere, så gør jeg til gengæld meget for at være med til at opfylde deres drøm, som eksempelvis Kevin, siger han.