Foto af - Flere kom i arbejde før lovændringen, siger jobvejleder Anna Skåning Jensen. ”Uddannelse er meget vigtigt”, supplerer LOs lokalkonsulent Carsten Holm.
Nyhed

Derfor skal der kæmpes for de ledige

Fødevareforbundet NNF Sydjylland arrangerer kurser, så ledige er bedre rustet i kampen for at få arbejde.

Fødevareforbundet NNF Sydjylland arrangerer kurser, så ledige er bedre rustet i kampen for at få arbejde.

Fødevareforbundet NNF Sydjylland arrangerer nu kurser for ledige, så den kan blive endnu bedre rustet i kampen for at finde et nyt arbejde. Det sker i en EDB-cafe i afdelingen i Esbjerg, hvor det primære er, at den enkelte ledige lærer at sælge sig selv bedre over for arbejdsgiverne.

- Kurserne er forskellige, så vi rammet meget bredt. Det kan være alt fra at skrive et fyldestgørende CV til at bruge NNF Job-portalen, siger jobvejleder Anna Skåning Jensen.

De ledige er top-motiverede i begyndelsen, men deres selvværd daler i takt med, at de får afslag på afslag.

- Derfor skal de have en fornemmelse af, hvor jobåbningerne er, og arbejde målrettet mod dem. Men desværre rammes de af loven om, at de først kan bruge deres 16 ugers selvvalgte kursus, når de har været ledige i fire måneder, og derved fastholder vi dem i ledigheden.

- Det er min klare overbevisning, at langt flere fik nyt arbejde tidligere, før loven blev ændret, siger hun.

Muligheder

Der er flere muligheder for de ledige, hvis de ønsker at få en uddannelse. De, der er 25 år og der over, kan komme i voksenlære, og i flere tilfælde bevilger Jobcentret de 20 timers grundforløb, så den ledige kan modtage dagpenge i stedet for SU.

- På grundforløbet får de kendskab til en lang række faglige uddannelser, men her kan de også være et problem at få en praktikplads, selv om uddannelsesstederne gør et virkeligt stort arbejde.

Det er kun få ledige, der vælger at gå i gang med en videregående uddannelse.

- Hvis den ledige får bevilget dagpenge til uddannelsen via en jobplan fra jobcentret, skal de leve af SU, når dagpengeperioden er slut, og det afholder dem fra at studere. Mange har jo stiftet familie, har hus og bil og så videre.

Anna Skåning Jensen har flere råd til de ledige.

- Det primære er at få en uddannelse, og her skal man tænke på livslønnen. Det kan godt være, at man i begyndelsen skal leve af en lærlingeløn, men længere fremme kommer de gode lønninger.

- Et andet råd er, at man opkvalificerer med kurser. Efteruddannelse er altid godt, og det kan man gøre, mens man har arbejde.

- Desuden er der virksomhedspraktik, hvor man arbejder i fire uger for sine dagpenge. Ordningen har der formål, at man så bliver fastansat til overenskomstmæssigt løn efter de fire uger, hvis arbejdsgiveren finder man er egnet, siger Anna Skåning Jensen.

Løsninger

LOs lokalkonsulent, Carsten Holm, har et tæt samarbejde specielt med afdelingsformand Peder Pedersen i Fødevareforbundet NNF Sydjylland. Carsten Holm betegner sig som "netværksmager" og "netværkstovholder". Samarbejdet sker bl.a. gennem LBR - det lokale beskæftigelsesråd.

- Vi arbejder hele tiden med nye og konstruktive løsninger for at få ledige i arbejde igen. Et eksempel for nogle år siden er, da slagteriet i Brørup skulle ansætte en del nye medarbejdere og slagteriet i Esbjerg skulle etablere et nathold og havde brug for rigtig mange nye medarbejdere.

- Det var før krisen og arbejdsløsheden var lav. Men vi lavede et projekt, hvor ledige blev opkvalificeret, så de på 26 uger kunne bestå eksamen på slagterskolen. I projektet blev der taget nøje hensyn til den enkelte, hvilke behov han eller hun havde og så videre. Og det blev en succes.

Carsten Holm er også "budbringer" for fagforeningerne til lovgiverne. Det gælder eksempelvis ændringen af loven om seks ugers selvvalgt kursus.

Forslag

- Fra fagbevægelsen skal vi selvfølgelig komme med holdninger, meninger, men også konstruktive forslag til, hvordan et problem kan løses. Her bliver der arbejdet på det politiske plan for at forbedre vilkårene specielt for de ledige. Og, siger Carsten Holm, vi må ikke glemme, at der er en gruppe, som er særligt udsatte. Det er dem, som efter to år mister deres dagpenge. Dem skal vi have løftet ind i systemet igen.

En af de vigtige opgaver er, at flere får en uddannelse.

- Jeg tror på, at der bliver større efterspørgsel på faguddannede. Kan en virksomhed ikke få dem, så kan konsekvensen blive, at man i stedet importerer udenlandsk arbejdskraft eller måske flytter virksomheden til udlandet. Det kan vi dæmme op mod ved, at flere får en faglig uddannelse, siger Carsten Holm.