Nyhed

Wehlast: Danskerne er bekymrede for stigende pensionsalder

Danskerne er bekymrede over den stigende pensionsalder, og emnet fortjener derfor støre fokus, mener forbundsformand Ole Wehlast.
Ole Wehlast forbundsformand
Ole Wehlast forbundsformand

Jeg er glad for at konstatere, at flere medier sætter fokus på problemer vedrørende den stigende pensionsalder. I tirsdags kaldte overvismand Michael Svarer det for et 'storskalaeksperiment' at hæve pensionsalderen i takt med gennemsnitslevetiden. Og forsker Mimi Yung Mehlsen sagde i samme omgang, at der er en fare for, at en gruppe seniorer fanges i 'ingenmandsland', hvor de er for syge til at arbejde videre, men for unge til at gå på pension.

Jeg er deler i høj grad bekymringen, og glæder mig derfor over, at der nu sættes fokus på en meget reel fare, som berører tusindvis af danskere - ikke mindst mine medlemmer. Men hvorfor fylder problematikken ellers så uendelig lidt i debatten?

Jeg er sikker på, at frygten for at skulle arbejde til man er langt oppe i 60'erne eller 70'erne er stor i befolkningen. I Fødevareforbundet NNF repræsenterer vi knap 20.000 lønmodtagere i fødevarebranchen, og frygten for fremtiden er reel ude på slagterierne, mejerierne og brødfabrikkerne. Ligesom den er på byggepladserne, blandt SOSU-assistenterne og mange andre steder.

Jeg hører igen og igen mine medlemmer sige, at de ikke tror på, at de kan blive ved med at knokle til pensionsalderen, og de tror ikke på, at systemerne - førtidspension, seniorførtidspension, seniorjob osv. - er der til at samle dem op, når kroppen siger stop.

Danskerne er bekymrede

Og det er ikke kun blandt mine medlemmer, at fremtiden føles usikker. 25 pct. af alle danskere er bekymrede i enten høj grad eller meget høj grad for at blive nedslidt af deres arbejde inden pensionsalderen. Det viser en undersøgelse, vi har fået lavet af DMA Research.

Så emnet fortjener mere fokus, og danskernes bekymring skal tackles ved at indføre et system, der på en værdig måde samler de op, der ikke længere kan arbejde.

For lad mig slå fast, at det er fint, at man kan blive på arbejdsmarkedet, så længe man har noget at byde ind med. Men det nytter ikke noget at hæve pensionsalderen for alle i takt med en gennemsnitlig stigende levealder, der ikke er ligeligt fordelt. Et 60-årigt medlem af Fødevareforbundet NNF har en forventet levealder, der er to år lavere end gennemsnittets.

Man lader en værdig alderdom være forbeholdt de, der ikke har slidt kroppen i stykker gennem et langt arbejdsliv, og det kan vi som samfund ikke være bekendt. Lønmodtagere med hårdt fysisk arbejde har ret til samme otium som alle andre.

Løsningen ikke fundet

Når flere politikere siger, at der allerede findes de systemer, der skal hjælpe de, der er for slidte til at arbejde, så passer det ikke. Kun 940 mennesker har fået seniorførtidspension over de senste tre år, hvilket viser, at ordningen ikke fungerer, som den skal. Det skyldes bl.a. dårlig information om ordningen, og det vil vi gerne være med til at lave om på, men den bliver aldrig den rette løsning for de mange, der er slidte uden at være syge.

Den løsning er ikke fundet endnu, så jeg håber, at ansvarlige politikere vil tage arbejdstøjet på. Jeg er selv for nylig udpeget til at deltage i regeringens seniortænketank, og vil der byde ind med den viden, jeg har, så vi sammen kan finde løsningerne.

Og så håber jeg, at de seneste mediehistorier om emnet er starten på et større fokus på dette område, som berører så mange. Jeg håber, at nedslidning, den stigende pensionsalder og det hullede sikkerhedsnet bliver hovedtemaer op til folketingsvalget, der lurer lige om hjørnet. Det fortjener alle de, der knokler for Danmark.