Nyhed

Guide: Forstå et årsregnskab på 5 minutter

Her er en lyn-guide til, hvordan du læser og forstår din virksomheds årsregnskab

Her er en lyn-guide til hvordan du læser og forstår din virksomheds årsregnskab

Årsregnskaber kan være svære at forstå, når man ikke er revisor eller vant til at læse regnskaber.

Men hvis du kender til nogle få centrale begreber, kan du ret let forstå det vigtigste i din virksomheds årsregnskab. 

Her er et par gode tips til, hvordan du kan blive klogere på din virksomhed og økonomien bag.

Find årsregnskabet

Først skal du finde din virksomheds seneste årsregnskab. Det kan du gøre ved at finde virksomheden på kortet nedenfor. I bunden kan du finde et link til hele virksomhedens årsregnskab.

Hvis din virksomhed ikke er på kortet, så gå ind på cvr.dk. Her kan du søge på din virksomhed.

Sådan ser et årsregnskab ud

Regnskabet er sammensat af en ledelsesberetning, resultatopgørelse, balance og en opgørelse over selskabets pengestrømme.

Ledelsesberetningen er virksomhedens ledelses skriftlige vurdering af året, der er gået og det kommende år. 

Resultatopgørelsen fortæller om indtægter og udgifter i det seneste regnskabsår.

Balancen viser værdien af det, som virksomheden ejer (aktiverne), og det den skylder væk (passiverne).

En pengestrømsopgørelse udarbejdes for at vise virksomhedens pengestrømme, også kaldet  cash flow, som har fundet sted i årets løb. Det giver et overblik over virksomhedens økonomiske tilstand. En pengestrømsopgørelse kan bruges til at vurdere om virksomheden er i stand til at skabe  likviditet. Likviditeten et udtryk for, om virksomheden er i stand til at købe varer og betale sine regninger her og nu.

Revisorens gode råd

Jan Peter Larsen er partner og revisor i Deloitte, Danmarks største revisionsfirma. Her er hans råd til, hvordan du læser et regnskab. 

- Start med at læse ledelsesberetningen. Her får du et godt indtryk af, hvordan ledelsen ser på virksomhedens seneste regnskab, og hvad forventningerne er til det kommende år, siger Jan Peter Larsen.

Derefter skal du se næmere på en række nøgletal i regnskabet, som viser dig, hvordan året er gået. Her er omsætning, årets resultat og omkostninger nogle af de mest centrale tal.

- Man får sjældent meget ud af at læse et enkelt årsregnskab alene. Man skal kigge på, hvordan årsregnskabet ser ud i forhold til tidligere år. Er omsætningen vokset eller faldet, og er omkostningerne steget eller faldet? Hvis virksomhedens omsætning falder, og der ikke er nye eller forbedrede produkter på vej, så er det selvfølgelig bekymrende, siger Jan Peter Larsen.

En god tommelfingerregel er, at jo mere virksomheden investerer i maskiner og uddannelse, jo større er sandsynligheden for, at antallet af arbejdspladser er stabilt eller vokser. 

- Under posten "aktiver" kan du se, om værdien af virksomhedens materielle anlægsaktiver er vokset i forhold til året før. Uddannelse og opkvalificering af medarbejdere, kan man ikke finde i selve regnskabet, men mange virksomheder vil skrive det i ledelsesberetningen, siger Jan Peter Larsen og fortsætter: 

- Det kan også være en god ide at undersøge, hvor solidt virksomheden er klædt på økonomisk. Her skal man kigge på egenkapitalen, og hvordan den har udviklet sig over de seneste år, siger Jan Peter Larsen. 

Hans sidste råd er, at man holder godt øje med revisorens påtegning. 

- Som revisorer skal vi godkende, at årsregnskabet overholder årsregnskabsloven, altså at regnskabet er lavet efter bogen. Så det er vigtigt at holde øje med revisorens eventuelle bemærkninger, siger Jan Peter Larsen. 

Ordbog: Hvad betyder de forskellige poster i regnskabet?

Omsætning

Omsætning er det samlede beløb, der er solgt for i årsregnskabets periode.

Resultat

Årets resultat er al omsætning fratrukket udgifter, inklusiv skatter.

Egenkapital

Egenkapitalen er et udtryk for virksomhedens værdi. Groft sagt er det summen af alle virksomhedens ejendele minus virksomhedens gæld.

Nettoomsætning per medarbejder

Viser, hvor meget har medarbejderne i gennemsnit bidrager med til årets omsætning. Tallet findes ved at tage årets omsætning og dividere med antallet af medarbejdere i virksomheden. 

Nettoresultat per medarbejder

Viser, hvor meget medarbejderne i gennemsnit har bidraget med til årets resultat. Tallet findes ved at tage årets resultat og dividere med antallet af medarbejdere i virksomheden. 

Personaleomkostninger

Alle omkostninger til personalet - altså løn, pension og andre udgifter, som er direkte forbundet med personalet.

Spørg din tillidsrepræsentant

Er du stadig i tvivl om, hvordan du skal læse og forstå din virksomheds regnskab, så tag en snak med din tillidsrepræsentant.