Foto af Rune Evensen
Nyhed

Slagterilukning i Ringsted: Afdelingsformand ramt af forfærdelse og sorg

Følelsen af tomhed har ramt den lokale formand for slagteriarbejderne i Ringsted. Han placerer ansvaret for lukningen hos dansk landbrug.

Forfærdelse og sorg ramte Henrik Tonnesen torsdag morgen. Som afdelingsformand for Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne var beskeden om lukning af afdelingens mest medlemsrige virksomhed noget nær den værste, der kunne komme.

Langt de fleste af de 1.200 medarbejdere, der mister jobbet, når slagteriet lukker i september, er Henrik Tonnesens medlemmer.

- Man bliver tom indeni, når man modtager sådan en besked. Jeg var klar over, at der mangler grise, men jeg vidste ikke, at det ville ramme Ringsted, siger afdelingsformanden og tilføjer:

- De har lige smidt 800 mand på porten i Sæby. Nogle af dem har de sendt til Ringsted, og nu lukker de så også her.

Landmændene har selv opsagt samfundskontrakten

Ansvaret for, at endnu et dansk slagteri må lukke, ligger ifølge Henrik Tonnesen hos Danish Crowns ejere: Svineavlerne. Mens antallet af slagtegrise i Danmark falder støt, køres der nemlig flere og flere grise til udlandet til opfedning og slagtning.

- I min verden bryder de den samfundskontrakt, vi har. Den går ud på, at de leverer nogle arbejdspladser mod til gengæld at få lov at smide gylle på markerne. Nu kører de i stedet grisene og arbejdspladserne ud af landet, mens Danmark står tilbage med fyrede slagteriarbejdere, miljøproblemer og et klimaregnskab, der ikke går op. Nu er samfundskontrakten slut. Landbruget har selv opsagt den, siger Henrik Tonnesen.

Nu kører de i stedet grisene og arbejdspladserne ud af landet, mens Danmark står tilbage med fyrede slagteriarbejdere, miljøproblemer og et klimaregnskab, der ikke går op.
- Henrik Tonnesen, afdelingsformand, Fødevareforbundet NNF Sjælland og Øerne

De tidligere virksomhedslukninger gør, at Fødevareforbundet NNF desværre har masser af erfaring med at hjælpe medlemmer videre. Den erfaring kommer til gavn nu, hvor det bliver fokus for både lokalafdelingen og forbundet, fortæller Henrik Tonnesen.

- Vi sætter hele beredskabet i gang. Jeg har blandt andet allerede snakket med jobcentret og pensionskassen, og alle er interesseret i at hjælpe. Det er vi taknemmelige for. Fødevareforbundet NNF rykker ud med sit beredskab, og jeg trækker personligt på alle mine kontakter i lokalområdet i forhold til at få skabt kontakt mellem jobcentret, uddannelsesområdet, forbundet, Danish Crown med flere, siger han.