Foto af Kim Rasmussen, Sjællandske Medier
Nyhed

Tillidsrepræsentant i Ringsted: ”Det var en mavepuster, jeg ikke havde set komme”

Lukningen af slagteriet i Ringsted har rystet fællestillidsrepræsentant Jan Bruno Christensen. Han er ked af det på kollegernes vegne og vred på svinebønderne.

Der går et par timer, før han ringer tilbage. Jan Bruno Christensen, der er fællestillidsrepræsentant på Danish Crown i Ringsted, har brug for lidt tid, før han er klar til at snakke.

Trist. Det er kraftedeme trist det her.
- Jan Bruno Christensen, fællestillidsrepræsentant hos Danish Crown i Ringsted

Nyheden om, at han og knap 1.200 kollegaer står til at miste deres job i september, fordi slagteriet lukker, har rystet ham.

– Trist. Det er kraftedeme trist det her, siger han, og så bliver der stille i røret:

– Jeg skal bare lige have et øjeblik…

Et par vejrtrækninger senere bryder Jan Bruno Christensen, også kaldet ”Krumme”, tavsheden:

– Jeg har det skidt. Det var noget af en mavepuster, og jeg havde slet ikke set den komme. Jeg havde måske forventet, at man desværre nok ville lukke vores aftenhold, men at man ville lukke hele fabrikken, havde jeg slet, slet ikke forventet, siger han.

Chance for at beslutningen ændres?

Torsdag morgen var Jan Bruno Christensen med til at overbringe nyheden om lukningen til sine 1.200 kollegaer på slagteriet.

– Det var ikke sjovt. Det var det fandme ikke. Jeg kunne ikke lade være med at tænke: ”Hold kæft, det er mange skæbner det her”. Vi har nogle kollegaer, der har været her i virkelig mange år, og vi har rigtig mange ægtefolk herude, hvor man bare ved, at det får store konsekvenser for dem, siger han og fortsætter:

– En kvindelig, polsk kollega, som er alene med tre børn, spurgte mig: ”Hvad skal jeg gøre? Er der bare en lille chance for, at de ændrer beslutningen?”. Jeg var nødt til at være ærlig over for hende og sige, at det tror jeg sgu ikke. Det var svært. Det eneste, jeg kunne trøste hende med, var, at der jo er mulighed for, at hun kan få arbejde på et af slagterierne i Jylland, hvis hun ikke har forpligtigelser på Sjælland.

Lukningen af slagteriet i Ringsted vil ifølge Danish Crown medføre, at produktionen samles på færre anlæg, og der vil derfor blive op mod 300 nye stillinger i Horsens, Herning, Vejen og Blans ved Sønderborg.

– Der er nok nogle af vores udenlandske kollegaer, som måske prøver det, men jeg tror også, at en stor del af vores polske kollegaer vil tage tilbage til Polen. Og nogle af de gamle gutter herude, de tager ingen steder, siger Jan Bruno Christensen.

Savner handling fra bønder og politikere

Jan Bruno Christensen er ikke i tvivl om, hvor ansvaret for slagteriets lukning skal placeres:

– Det her er resultatet af, at jo flere smågrise svinebønderne kører ud af landet til slagtning, jo færre slagtegrise er der til os. Jeg er med på, at de tjener rigtig mange penge på de smågrise, men de kan også godt tjene penge på slagtegrise, siger han og fortsætter:

– Jeg er virkelig vred på bønderne, og jeg er også sur på Danish Crown, for hvad er det egentlig de gør for os udover at lukke os og skælde os ud hele tiden?

Jeg har på fornemmelsen, at der kommer flere lukninger, hvis der ikke sker noget,
- Jan Bruno Christensen, fællestillidsrepræsentant hos Danish Crown i Ringsted

Han håber, at svinebønderne snart indser, at de er nødt til at sende flere grise til de danske slagterier, hvis ikke de vil lukke hele branchen

– Det er de da godt i gang med nu. Når Ringsted lukker, er der fire slagterier tilbage i Danish Crown, og hvis man bare fortsætter med at køre grise ned over grænsen, så er der måske flere der lukker. Jeg håber det selvfølgelig ikke, men jeg har på fornemmelsen, at der kommer flere lukninger, hvis der ikke sker noget, siger han og tilføjer:

– Engang imellem tvivler jeg på, om de bønder overhovedet kan lide slagteriarbejdere?

Vores forbundsformand Ole Wehlast har haft fat i politikerne, men de gør ikke noget.
- Jan Bruno Christensen, fællestillidsrepræsentant hos Danish Crown i Ringsted

Ud over handling fra svindebønderne og Danish Crown efterlyser Jan Bruno Christensen også, at der tages hånd om problemet fra Christiansborg:

– Vores forbundsformand Ole Wehlast har haft fat i politikerne, men de gør ikke noget. Der er ikke en kæft, der gør noget ved det.