Nyhed

Stor sejr: Nu får fødevarearbejderne en whistleblower-ordning

Fødevarearbejdere får nu mulighed for at melde mistanker om fusk med fødevarer til en offentlig whistleblower-ordning. Ideen kommer fra Fødevareforbundet NNF, som glæder sig over det nye tiltag

Fødevarearbejdere får nu mulighed for at melde mistanker om fusk med fødevarer til en offentlig whistleblower-ordning. Ideen kommer fra Fødevareforbundet NNF, som glæder sig over det nye tiltag

Fremover bliver det muligt for slagtere, bagere, mejerister og andre ansatte i fødevareindustrien, at melde sin mistanke om fusk med fødevarer anonymt til myndighederne.

Den mulighed eksisterer ikke i dag, hvor de ansatte kan risikere jobbet, hvis de anmelder snyd med fødevarer. 

- Fødevarearbejderne i produktionen er de nærmeste til at vide om fødevaresikkerheden halter ude på virksomhederne. Men som medarbejder kan lysten til at anmelde mistanke om snyd med fødevarer, nemt overskygges af frygten for at miste sit arbejde. Derfor er det dejligt at der nu bliver oprettet en whistleblower-ordning, hvor medarbejderne anonymt kan indberette deres mistanke, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

En whistleblower-ordning for fødevarearbejdere, har længe været en mærkesag for Fødevareforbundet NNF.

- Vi er meget glade for, at regeringen har lyttet til vores forslag. Der skal lyde en stor ros til Dan Jørgensen. Vi har arbejdet tæt sammen om en whistleblower-ordning, siger Ole Wehlast.

Medarbejdere skal sikres mod fyring

Siden oktober 2014 har Fødevareforbundet NNF selv givet ansatte mulighed for at anmelde mistanke om snyd og fusk.

Det har under et halvt år givet en god håndfuld anmeldelser, som er blevet videregivet anonymt til Fødevarestyrelsen.

Nu ser Ole Wehlast frem til at være med til at udforme den praktiske del af en whistleblower-ordning.

- Nu handler det om at få lavet en whistleblower-ordning, der effektivt sikrer medarbejderne mod fyring eller andre sanktioner, hvis de anmelder problemer med fødevaresikkerheden, siger Ole Wehlast.  

Bredt forlig styrker fødevaresikkerheden

Whistleblower-ordningen er en del af regeringens nye brede politiske aftale om et 4-årigt fødevareforlig fra 2015-2018. Forliget kommer i kølvandet på listeria-udbruddet sidste sommer.

I alt afsættes der 354 millioner kroner til bedre kontrol og fødevaresikkerhed 

- Med det nye forlig kan vi sikre et fortsat højt niveau for den danske fødevaresikkerhed. Vi kommer til at gå mere målrettet efter de brodne kar, der gang på gang overtræder reglerne samtidig med, at vi styrker Fødevarestyrelsens rejsehold. Sidste sommers listeriaudbrud viser, hvor vigtigt det er, at vi er på stikkerne og hele tiden sørger for at optimere fødevaresikkerheden, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Fødevareforbundet NNF er tilfredse med det nye fødevareforlig.

- Det er et godt og bredt forlig der er landet. Det gør at vi fortsat har en tårnhøj fødevaresikkerhed i Danmark. Fødevareforliget har både fokus på kontrol og vejledning, når virksomhederne skal sikre en høj fødevaresikkerhed, siger Ole Wehlast.