Foto af Ultralyd og LED-lys giver et nøjagtigt 3D-billede af svinekammen.
Nyhed

Overtager robotterne dit job i fremtiden?

Ny teknologi og flere robotter. Det bliver fremtiden på de danske slagterier. Dansk forskningscenter står i spidsen for udvikling af ny teknologi.

Ny teknologi og flere robotter. Det bliver fremtiden på de danske slagterier. Dansk forskningscenter står i spidsen for udvikling af ny teknologi.

Danish Meat Research Institute er blandt verdens førende forskningscentre inden for kød- og slagterteknologi, og har netop åbnet et nyt 6.000 kvadratmeter stort domicil uden for København

Danish Meat Research Institute handler ikke udelukkende om at udvikle ny teknologi, der kan skabe bedre indtjening for slagterierne.

Bedre arbejdsmiljø for slagteriarbejdere og øget dyrevelfærd på slagteområdet er også prioriterede opgaver.

- Vi mødes ofte med slagteriarbejdere, for at blive klogere på, hvordan teknologi kan forhindre nedslidning og sikre en mere effektiv produktion. Heldigvis er vores oplevelse, at slagteriarbejderne ikke holder sig tilbage med at fortælle om deres problemer, og hvad de gerne vil have ændret. Vores udviklingsprojekter løser dagligdagsproblemer på landets slagterier, siger Lars Leopold Hinrichsen, direktør i Danish Meat Research Institute.

Robotter overtager ikke danske slagterier

Selvom der er udsigt til flere robotter og fuldautomatiske maskiner på landets slagterier, så skal slagteriarbejderne ikke frygte for jobbet på grund af robotter.

- Brugen af viden og teknologi handler ikke om at erstatte arbejdspladser med robotter, men omvendt om at sikre gode slagterijob i fremtiden, siger Lars Leopold Hinrichsen.

Et eksempel på hvad Danish Meat Research Institute arbejder med, er en 3D-afsværingsrobot til afsværing af kamme, som netop er blevet færdig.

Ved hjælp af avanceret sensor-teknologi kan en maskine følge muskelprofilen, så fedttykkelsen er ens over hele kamstykket efter afsværing.

Det betyder, at slagteriarbejderne slipper for manuelt at eftertrimme kødet, at kødet kan udnyttes bedre og dermed sikres en højere indtjening.

Hårdt og nedslidende arbejde står først for skud

Arbejdet på de danske slagterier vil se radikalt anderledes ud om ti år og gradvist sniger teknologien sig ind på slagteriarbejderne.

- Min forventning er, at jobbet vil bevæge sig mere hen i mod et operatør-job, hvor medarbejderne skal overvåge produktionen på bekostning af det meget nedslidende manuelle arbejde. Men alt bliver ikke automatiseret, det tror jeg ikke på, siger Lars Leopold Hinrichsen.

Et andet eksempel er trækning af ribben. Arbejdet er hårdt og ensartet. Det kan nu løses af en robot, der overtager det nedslidende arbejde.

Ny teknologi kræver mere uddannelse

I Fødevareforbundet NNF frygter man ikke ny teknologi og robotter. 

- Ny teknologi kan være med til at forbedre arbejdsmiljøet ved at overtage nogle af de særligt belastende arbejdsopgaver.  Ved en begavet indførelse af ny teknologi, med fokus på medarbejderne, kan virksomhederne mindske nedslidningen af deres medarbejdere. Samtidig håber jeg at topmoderne teknologi kan være med til at fremtidssikre de danske slagterier, siger Jim Jensen, forbundssekretær på slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF.

Når maskinerne bliver mere avancerede, skal medarbejderne også have mulighed for at følge med udviklingen, og det kræver uddannelse.

- Når medarbejderne skal betjene mere avancerede maskiner, så skal de også have mulighed for at blive opkvalificeret til de nye arbejdsopgaver, fremtidens slagteriarbejdere skal i fremtiden også kunne møde fremtidens opgaver, derfor er en løbende opkvalificering nødvendig som vi ser i andre brancher, siger Jim Jensen.