Foto af 229 ansatte har skiftet arbejdsplads til det nye slagteri i Holsted. 107 har fundet job uden for Danish Crown og kun 14 er stadig ledige. Det er status efter fire kreaturslagterier er lukket i løbet af 2014
Nyhed

Jobbank skaffer 95 procent i arbejde

Fire kreaturslagterier er lukket i år og flyttet til Danish Crowns nye slagteri i Holsted i Sønderjylland. Over 95 procent af de ansatte, som valgte ikke at flytte med, er nu i arbejde

Fire kreaturslagterier er lukket i år og flyttet til Danish Crowns nye slagteri i Holsted i Sønderjylland. Over 95 procent af de ansatte, som valgte ikke at flytte med, er nu i arbejde. Mere effektivt kan det ikke gøres, lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Der er ikke meget arbejde tilbage for jobbankbestyrer Per Lund Brunsgaard fra Danish Crown Beef.

Den tidligere tillidsrepræsentant har i det seneste år haft ansvaret for at hjælpe slagteriarbejdere fra de fire jyske kreaturslagterier videre i job eller uddannelse. 

- Vi startede med 364 medarbejdere. Af dem valgte 229 at flytte med til det nye kreaturslagteri i Holsted. I dag er der kun 14 tidligere medarbejdere, som stadig er ledige. Men dem kan vi ikke komme i kontakt med. Så alle der vil have hjælp, er kommet videre i arbejde, siger Per Lund Brunsgaard.

Over 95 procent af de medarbejdere, der ikke er flyttet med til Danish Crown i Holsted, er i arbejde eller uddannelse. 

Jobbanken bliver oprettet som en del af den socialplan, som Fødevareforbundet NNF har forhandlet sig frem til i overenskomsten.

Socialplanen betyder, at der bliver oprettet en jobbank og afsat 7.000 kroner pr. medarbejder, når der sker større fyringsrunder.

- Per Lund Brunsgaard skal have stor ros for at sikre så mange medarbejdere job igennem jobbanken. Lukningen af de fire slagterier viser, at en socialplan, som er aftalt i overenskomsten, er et effektivt redskab til at undgå arbejdsløshed, siger Jim Jensen, forbundssekretær for slagterindustriområdet i Fødevareforbundet NNF.

Her er de 364 slagteriarbejdere i dag

Uddannelse og intens avislæsning giver pote 

Når man skal have over 100 medarbejdere ud i nyt arbejde, kræver det mange forskellige værktøjer. Alle er blevet tilbudt en individuel samtale om, hvad de gerne vil i fremtiden, og om de har behov for uddannelse. 

- Folk har været gode til at omstille sig til en ny virkelighed og til at finde ud af, hvad de gerne vil lave, når der ikke længere er job til dem i Danish Crown. Mange har søgt mod offshore-industrien og Vestas har også ansat en del, siger Per Lund Brunsgaard.

Samtidig har mange medarbejdere brugt muligheden for at få uddannelse.

- Man skal slet ikke undervurdere, hvad et truck eller lagerkursus betyder for folks muligheder for at finde nye job, siger Per Lund Brunsgaard. 

Han stopper selv ved udgangen af måneden efter 26 år i Danish Crown. Jobbanken fortsætter dog året ud, så de sidste 14 ledige, har stadig mulighed for at komme i uddannelse eller benytte sig af nogle af de andre tilbud i jobbanken. 

Sæby melder også næsten alle i arbejde

I Sæby har Danish Crown valgt at lukke so-slagteriet, der indtil nu har givet arbejde til 29 ansatte. Her melder jobbankbestyrer og tillidsrepræsentant Karsten Thomsen, at næsten alle er i job eller på vej i uddannelse. 24 fortsætter på Danish Crown i Sæby, mens fire sagde nej tak, blandt andet med henvisning til tempoet på svineslagteriet, hvor der slagtes syv og en halv gris i minuttet mod én so pr. minut på soslagteriet. Det skriver Danish Crowns personaleblad Krogen.

De restende er nu på vej i uddannelse eller efterløn.