Nyhed

Hvad skal vi med overenskomster

Der blev ikke ført overenskomstforhandlinger for åbent tæppe – men næsten, til en debat mellem Fødevareforbundet NNF og DSM på Folkemødet på Bornholm.

Af Pia Rosager

Hvad skal vi med overenskomster? Er de et gode for både ansatte og arbejdsgivere? Eller risikerer de at lukke små slagterivirksomheder udenfor storbyerne? Og skal de ansatte gå 30 procent ned i løn?


Spørgsmålene føg gennem luften til en liflig duft af grillpølser, da Fødevareforbundet NNFs næstformand, Tage Arentoft, og formand for Danske Slagtermestre (DSM), Leif Wilson Laustsen debatterede overenskomster foran publikum på Folkemødet på Bornholm.


DSM-formanden skød debatten i gang med at slå fast, at han gerne vi blive ved med at have overenskomster. Men at det kan være svært at overbevise arbejdsgivere uden for DSM om at melde sig ind i arbejdsgiverorganisationen og tegne overenskomst.

-Virkeligheden er den, at virksomheder kan drive deres forretning uden overenskomst eller på en overenskomst med andre. Og der findes virksomheder, der gerne vil have nogle af de gode elementer i overenskomsten - men ikke betale den høje løn. Og vi kan som arbejdsgiverforening ikke tvinge potentielle nye medlemmer over på en overenskomst, de ikke vil have. Hvis to virksomheder kæmper om at levere til REMA 1000 og den ene kan producere 30 procent billigere. Hvordan skal jeg så overtale dem til medlemskab hos os ?, spurgte Leif Wilson Laustsen.

- Fortæl mig, hvem det er. Så skal jeg sørge for at tage fat i dem, så de ikke er konkurrenceforvridende, kom svaret prompte fra Tage Arentoft. Han understregede samtidig, at løsningen ikke er at sænke lønnen.

–Danske lønninger skal l svare til de danske leveomkostninger.

Mere fleksible og enkle overenskomster næste gang?
Afskaffelsen af lukkeloven har givet nye udfordringer i slagterforretningerne og på nogle slagterier. Derfor var Leif Wilson efter overenskomstens tvungne fridage.


Det affødte promte kritiske spørgsmål fra tilhørerne i teltet.

-Vil du sløjfe de ansattes fridage uden at betale? Det er det jo ikke bare et overenskomstspørgsmål, men et samfundsproblem. Hvem skal for eksempel passe de ansattes børn om søndagen ?

En anden tilhører supplerede.

-Beder du fagforeningen om at gå 30 procent ned i løn og samtidig arbejde mere?

Dét afviste Leif Wilson Laustsen, men bad til gengæld om nemmere regler at administrere omkring blandt andet tillæg.

-Vi sidder netop og skriver på oplægget til de kommende overenskomstforhandlinger. Og jeg vil gerne betale for, at medarbejderne arbejder mere, hvis vi slipper for at siden at udregne diverse tillæg, så snart klokken har passeret et bestemt tidspunkt, sagde Leif Wilson Lastsen og løftede dermed en lille flig for et af de mulige temaer under de kommende overenskomstforhandlinger.

-Vi kan godt mødes om at forenkle reglerne UDEN at betale 30 procent mindre lovede Tage Aretoft.