Foto af Faglærer Peter Rolaj er imponeret over den entusiasme, de unge lægger i deres uddannelse.
Nyhed

Mange vil gerne være chocolatier

Ny uddannelse på Kold College i Odense er blevet så stort en succes, at kurserne i 2014 er fyldt og de første har meldt sig til kurser i 2015.

Ny uddannelse på Kold College i Odense er blevet så stort en succes, at kurserne i 2014 er fyldt og de første har meldt sig til kurser i 2015.

På Kold College i Odense har man så stor succes med en ny uddannelse til chocolatier, at kurserne i 2014 allerede er fyldt og de første har meldt sig til 2015.

Idemanden bag chocolatieruddannelsen er faglærer på bagerskolen på Kold College, Peter Rolaj, der er uddannet konditor og har arbejdet med chokolade i masser af år. Uddannelsen er lavet i et meget tæt samarbejde med Hotel og Restaurantskolen i København.

- Ideen er at lære specielt bagere og kokke, og nysgerrige i bred almindelighed, de nyeste teknikker og trends inden for chokoladens verden. Og den ide er altså faldet i rigtig god jord, fortæller Peter Rolaj, der hele tiden tumler med nye initiativer.

- Det kunne for eksempel være en uddannelsen inden for iscreme, siger han.

Ekspertise

Når nye initiativer kan realiseres på Kold College skyldes det bl.a., at de omkring 120 undervisere dækker et meget bredt spekter. På levnedsmiddelskolen, der dækker kokkeskole, tjenerskole og bagerskolen, arbejder man efter princippet "Mad Til Mennesker", ligesom man har en jordbrugsafdeling, laborantskole og Skandinaviens eneste skole for mejerister. Plus meget mere.

- Det betyder, at vi har samlet en fantastisk masse ekspertise under samme tag. Det gør os stærke, så vi kan brede os vidt. Vi kan hente viden alle steder. Og det er unikt. Jeg vil betegne Kold College som et vækstcenter af de helt store.

Som faglærer på bagerskolen kommer Peter Rolaj meget tæt på de unge, der ønsker at tage uddannelsen. Og han kender begrundelserne for, at en del falder fra.

- Det er en stor omvæltning at komme hjemmefra og pludselig skal stå på egne ben. Og så er det at blive bager ikke bare "noget, man lige gør". Det kræver indlevelse og begejstring. Den har langt de fleste, men der er også en gruppe, som bliver forskrækkede.

Ingen praktikplads

En anden grund til, at nogle må forlade uddannelsen allerede efter grundforløbet er, at de ikke kan få en praktikplads.

- Antallet af praktikpladser falder drastisk i disse år. Og det er altså en betingelse, at man har en læreplads, hvis man vil fortsætte. Derfor har vi også nedsat en gruppe, der arbejder målrettet med at opsøge og informere bagermestrene om, hvor vigtigt, det er, at de tager en elev.

Når Peter Rolaj ser faget ti år frem i tiden, så tror han, at det er slut med at bage om natten.

- Fremtiden bliver, at man bager brød og kager hele dagen. Dejen kan sættes til hævning dagen før, så de første i bageriet kan begynde eksempelvis klokken 06 og ikke - som i dag - ved midnat.

På bagerskolen har man også efteruddannelse af bagere, men de bliver ikke så meget benyttet.

Peter Rolaj er en af landets mest anerkendte konditorer. Han har vundet et utal af konkurrencer og mesterskaber og er ofte dommer ved danske og internationale konkurrencer.

Kold College har omkring 1300 årselever. Rikke Djurhuus Rasmussen, 21, fra Esbjerg, går på bagerskolens grundforløb og har altid haft en drøm om at blive bager.

- Min far er uddannet bager, så jeg er blevet inspireret, siden jeg var barn. Drømmen er også at få uddannelsen som konditor, for jeg holder rigtig meget af at bruge min kreativitet. Og så synes jeg, at grundforløbet er gået utrolig godt. Det er spændende, og jeg har fået en masse søde kammerater, siger Rikke.

Vil være kok

Nico Dreier Petersen, 20, har en drøm om at blive kok, men er alligevel i gang med uddannelsen til bager. Han går på hovedforløbet.

- Jeg var arbejdsdreng i Stubs Bageri i Langeskov. Bagermesteren spurgte, om jeg var interesseret i at komme i lære og det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Jeg kan rigtig godt lide faget, men har ingen ambitioner om at blive konditor. Drømmen om at blive kok sidder der stadig, siger han.

Ole Christiansen, er med sine 42 år den ældste på holdet. Han er i voksenlære hos Føtex i Laudrupcentret i Ballerup.
Ole er uddannet elektriker, men blev syg og måtte senere forlade sit fag. En dag henvendte han sig til bagermesteren i Føtex og spurgte, om han kunne få arbejde.

- Det er det bedste, jeg nogen sinde har gjort. Jeg er vild med at være bager, fortæller Ole, der pendler mellem Odense og hjemmet på Nørrebro hver dag. Det giver en samlet rejsetid på lidt under fem timer.

- Men det gør jeg gerne, så familie- og arbejdsliv går op i en højere enhed, siger han.