Nyhed

Smagen af sommer: Bagerens bedste jordbærtærte

Jordbærtærte er den ultimative sommerkage. Bageren Ole Dahl deler her sin opskrift på den helt klassiske kage.

Jordbærtærte med friske danske jordbær. Så bliver det ikke mere dansk sommer.

- Hvis man følger den her opskrift, så får man en fantastisk kage. Der er ikke meget, der er mere dansk, siger den 61-årige bager Ole Dahl, der står bag opskriften nederst i denne artikel.

Ole Dahl har bagt tusinder af jordbærtærter i sin 34 år lange bagerkarriere. I dag er han desværre førtidspensionist, da han i 2011 rev i stor sene over i skulderen og senere fik syv diskusprolapser i nakken.

Det betyder dog ikke, at fagligheden blev lagt helt på hylden. Fra 2020 til foråret 2023 fungerede Ole Dahl som ’Youtube-bager’ for køkkenbutikken Køkkenfreak i Svendborg. Her arbejdede han nogle få timer om ugen med at demonstrere køkkengrej og dele opskrifter på butikkens sociale medier. Opskriften i denne artikel stammer fra netop det arbejde, og du kan se, hvordan Ole Dahl laver jordbærtærterne nederst i artiklen.

Desværre valgte ejerne Martin og Line Fischer at lukke Køkkenfreak i april i år, så nu er Ole Dahl igen henvist til et liv på sofaen. Det håber han dog at ændre på.

- Jeg skal have fundet et eller andet, som passer til min fysiske belastninger. Et arbejde på 5-6 timer om ugen. Jeg vil gerne ud at møde nogle mennesker. Man behøver noget socialt, siger Ole Dahl.

OPSKRIFT PÅ KLASSISK JORDBÆRTÆRTE

Ingredienser

En pakke friske, danske jordbær

Mazarin-masse

200 g marcipan
200 g sukker
200 g smør
50 g mel
4 æg

Linsedej

375 g mel
300 g smør
125 g flormelis
Vanilje fra 1 vaniljestang

Vaniljecreme

2 æg
4 spsk. sukker
3 dl sødmælk
2 spsk. majsstivelse/maizena
Kornene fra en stang vanilje

Fremgangsmåde

Lav først linsedejen
Det kan være smart at lave en større portion linsedej og fryse den ned i adskilte stykker. Så kan du nemt tage dej op fra fryseren og lave småkager, napoleonshatte eller jordbærtærte.

Hæld de 4 ingredienser i en røreskål og ælt samen på maskinen. Kunsten er ikke at køre dejen for længe på maskinen. Saml dejen helt med hænderne på køkkenbordet. Læg dejen på køl min. 30 min. før den rulles ud.

Rul dejen forholdsvist tyndt ud og læg i små forme, eller vælg i stedet en større form.

Næste skridt er vanilje-cremen
Tilsæt alle ingredienser i en skål og rør godt rundt. Varm det op og pisk undervejs i takt med at cremen tykner. Stil cremen til side og lad den blive kold. Når tærterne senere er færdigbagte og afkølede, så pisker du fløde og blander flødeskummet ned i vaniljecremen.

Mazarin-fyld
Ælt marcipan og sukker på maskinen. Tilsæt smør lidt ad gangen. Tilsæt derpå 1 æg ad gangen. Tilsæt til sidst mel.

Kom mazarin-fyldet i en sprøjtepose (så er det nemmere) og dosér til knap op til kanten i formene. Du kan selvfølgelig også dosere med en ske eller andet redskab.

Bag formene ved 180 grader i ca. 30 min. og tjek om mazarin-massen er færdigbagt med en kniv. Der må ikke sidde noget fast på kniven. Lad tærterne køle helt af.

Smelt chokolade og pensl de afkølede tærter. Dette trin kan springes over. Lad chokoladen størkne.

Fyld vanilje-creme med pisket flødeskum (trin 2) i en sprøjtepose og doser oven på tærterne. Dekorer til allersidst med jordbær.

Denne opskrift giver ca. 16 små jordbær-tærter, men du kan også lave færre større tærter, alt efter hvor store dine forme er.

Får du dej i overskud, så fryser du ned og bruger en anden gang. Mazarin-massen og vaniljecreme passer i størrelsesforhold. Men linsedej giver en lidt større portion, så den kan du fryse ned, eller du kan bage småkager af den.

Se Ole Dahl lave jordbærtærte her: