Nyhed

”De skulle synke den knytnæve, de lige havde fået i smasken”

Det lykkedes medarbejderne på AG Snus at få en fratrædelsesaftale på plads med ledelsen, der sikrer dem væsentligt bedre vilkår, end lov og overenskomst dikterer.

Følelserne kan let komme i kog, når folk mister deres arbejde. Det oplevede Søren Giltoft på tætteste hånd, da det blev offentliggjort, at han arbejdsplads, AG Snus, lukker ved årets udgang.

- Til at starte med var mange af kollegerne utilfredse, men de skulle også synke den knytnæve, de lige havde fået i smasken. Vi fik heldigvis lirket en god aftale på plads, siger han.

Søren Giltoft blev udpeget af kollegerne på aftenholdet til at forhandle medarbejdernes fratrædelsesvilkår med ledelsen sammen med en repræsentant fra dagholdet og to øvrige medarbejderrepræsentanter. Det stod hurtigt klart, at ledelsen på AG Snus var villig til at strække sig langt for at give medarbejderne den bedst mulige afsked.

De har været meget lyttende og forstående og stort set efterkommet alle vores ønsker.
- Søren Giltoft, medarbejder på AG Snus

- De har været meget lyttende og forstående og stort set efterkommet alle vores ønsker, siger Søren Giltoft.

Alle medarbejdere bliver til lukningen

Resultatet af forhandlingerne blev, at Søren Giltoft og kollegerne har fået væsentligt bedre vilkår, end loven og overenskomsten dikterer.

Medarbejdere med så kort anciennitet, at de i princippet kunne sendes ud af døren uden en fratrædelsesperiode, får en periode med fuld løn efter lukningen. Medarbejdere med længere anciennitet får længere fratrædelsesperioder. Alle medarbejdere har fået tilbudt psykologhjælp, og så arrangerer virksomheden en jobmesse i december, hvor 45 produktionsvirksomheder kommer og byder sig til.

- Det er sådan nogle ting, de har disket op med, og det, synes jeg, er flot, siger Søren Giltoft.

Chokket over lukningen har lagt sig lidt, og kombineret med aftalen betyder det, at stemningen er blevet bedre på virksomheden. Samtlige medarbejdere har valgt at blive på AG Snus, indtil nøglen drejes om ved årets udgang, hvilket de ifølge aftalen også får en bonus for.

- Det kan næsten ikke været bedre, når hundrede procent af medarbejderne har tænkt sig at blive, siger Søren Giltoft.

Forbundet havde styr på detaljerne

Ifølge Søren Giltoft skyldes den gode aftale i høj grad den hjælp, som medarbejderne har fået af Fødevareforbundet NNF. Faglig konsulent i forbundet Søren Lind har været tæt på medarbejderne gennem hele processen.

- Han har hjulpet helt vildt. Søren er meget skarp juridisk, og det er jo noget, vi ikke ved noget om, for vi er produktionsmedarbejdere. Der var nogle ting, som jeg måske ikke lige havde tænkt over, som han havde styr på, siger han.

Vi er meget taknemmelige over det engagement, som vores kollegaer på AG Snus har vist.
- Mattias Gustafsson, administrerende direktør, AG Snus

Hos ledelsen i AG Snus glæder man sig over forhandlingsforløbet, der er endt med en aftale, som alle parter kan se sig selv. Administrerende direktør Mattias Gustafsson sender en tak til medarbejderne for en ’samarbejdsorienteret deltagelse i forhandlingerne’ og glæder sig over, at de bliver på virksomheden til det sidste.

- Vi er meget taknemmelige over det engagement, som vores kollegaer på AG Snus har vist. Det betyder, at vi kan forsætte produktionen resten af året. Samtidigt kan vi gennemføre en god overflytning af produktionen, og vi kan sikre fortsat levering af produkterne til forbrugerne, siger han.