Foto af Rune Evensen
Nyhed

Nedslidt bager finder lykken blandt skibsmontører og søfolk

Bageriet på det forhenværende Lindøværft blev redningen for nedslidt bager og konditor, der nægter at tage til takke med et liv på sofaen.

- Det er helt fantastisk det her. Jeg stortrives. Jeg er så glad.

Ole Dahls øjne stråler. For få måneder siden, troede han, at han var henvist til et liv på sofaen. Endnu en gang. Indtil et opkald ændrede alt. Nu arbejder han igen med sit elskede bagerfag, som en skulderskade ellers havde taget fra ham for mere end ti år siden.

Det er næsten naturstridigt, at 61-årige Ole Dahl overhovedet kan arbejde i et bageri i dag. Han rev en sene over i skulderen i 2011, og senere kom syv diskusprolapser i nakken til. Han lever med smerter hver dag, og i 2021 fik han tilkendt førtidspension. Sådan en omgang ville måske holde andre i ro, men et liv derhjemme dag ud dag ind er ikke noget for Ole Dahl.

- Når min kone kommer hjem fra arbejde, har jeg siddet der hele dagen og har ikke noget at fortælle, siger han.

Det var lige nøjagtig det her, jeg havde gået og skabt inde i mit hoved: Et sted hvor jeg kan komme og lave det, jeg kan holde til.
- Ole Dahl

Heldigvis fik han i 2020 en tjans som ’Youtube-bager’ for køkkenbutikken Køkkenfreak i Svendborg. Her arbejdede han to dage om ugen med at demonstrere køkkengrej og dele opskrifter på butikkens sociale medier. Det stoppede dog brat, da butikken lukkede i foråret 2023, og Ole Dahl frygtede, at han igen var henvist til pensionstilværelsen på fuld tid.

For hvem kan bruge en nedslidt bager, der kun kan holde til få timers arbejde og i øvrigt ikke kan løfte noget særligt?

Opkaldet, der ændrede det hele

En halv times kørsel fra Ole Dahls hjem i Kværndrup gik en mand, der havde et lignende spørgsmål: Hvor finder man en bager, der kan arbejde bare nogle få timer om ugen?

Den mand hedder Jan Hein, og han er bagermester i bageriet på værftet Fayard på Odense Havn. Her har han været siden 2001, da bageriet var en del af Lindøværftet. Lindø lukkede, men bageriet genopstod kort efter, og Jan Hein laver hver dag brød og kager til 500-600 ansatte på havnens virksomheder samt besætningerne på skibene i havnen.

- Jeg er den eneste bager her og ville gerne have en, der kunne komme ind og hjælpe mig et par dage om ugen, siger Jan Hein.


Næstformand i Fødevareforbundet NNF Frank Knudsen (til højre) har kendt både Ole Dahl (til venstre) og Jan Hein (midten) i mange år og satte de to i kontakt.

Han ringede derfor til Frank Knudsen, der er næstformand i Fødevareforbundet NNF Lillebælt-Fyn, da de to har kendt hinanden i mange år. I første omgang kunne Frank Knudsen ikke hjælpe, men pludselig en dag ringede Frank tilbage til Jan. Han var kommet i tanke om, at Ole Dahl manglede et job, nu da karrieren som Youtube-bager var ovre.

Nye boller på buffeten

Frank Knudsen lavede det opkald, der ændrede alt for Ole Dahl, da han satte de to bagere i kontakt med hinanden. De faldt straks i hak. En måned senere startede Ole to dage om ugen i bageriet hos Jan Hein.

- Det var lige nøjagtig det her, jeg havde gået og skabt inde i mit hoved: Et sted hvor jeg kan komme og lave det, jeg kan holde til, et par gange om ugen, siger Ole Dahl.

Det betyder alt. Jeg er bager og konditor og har altid været det. Jeg fuldstændig elsker mit fag.
- Ole Dahl

Jan Hein møder ind i bageriet kl. 2, og så kommer Ole Dahl kl. 5 og hjælper til 4-5 timer ad gangen. Det tunge arbejde tager mesteren, da Oles fysik ikke kan holde til det. Alligevel er Ole Dahl til stor hjælp, fortæller Jan Hein – ikke mindst når det kommer til udvikling af nye produkter.

- Vi snakker utrolig meget om udvikling og nytænkning, og hvad vi kan gøre anderledes. Jeg har været her i 22 år, og det er begrænset, hvor meget input, jeg får udefra. Så det blev ofte de samme ting, jeg lavede, siger han.

Ole Dahls indtog har derfor betydet nye boller på buffeten for de mange munde, der mættes i Fayards kantine. Han har blandt andet introduceret boller med kylling og karry samt muffins med ost, der vækker begejstring.

- Jeg har aldrig hørt om de muffins med ost før, men det er en kæmpe succes på buffeten. Folkene på værkstedet er tosset med det, siger Jan Hein.

Kærlighed til bagerfaget – og til smør og fløde

For Ole Dahl er det vigtigste, at han kommer væk fra sofaen og ud blandt andre mennesker nogle dage om ugen. Og at han igen kan arbejde som bager.


Ole Dahl og Jan Hein klikkede fra starten og samarbejder nu blandt andet om at få endnu mere variation i bagværket fra bageriet.

- Det betyder alt. Jeg er bager og konditor og har altid været det. Jeg fuldstændig elsker mit fag, siger han.

Det gør det hellere ikke dårligere, at de på bageriet altid bruger de rigtige råvarer: Der er rigtigt smør i kagedejen og fuldfed fløde i flødeskummet.

- Da jeg fortalte det til min mor, var det første hun sagde: ’Åh, det er lige i din ånd, Ole’, siger Ole Dahl.