Nyhed

Myten om den danske skat

Tal fra Skat viser, at den danske skat på arbejde ligger i den lave ende i forhold til andre OECD lande. Fødevareforbundet NNF opfordrer derfor til at fjerne en del af afgifterne på fødevareområdet, og i stedet hæve beskatningen på arbejde

Tal fra Skat viser, at den danske skat på arbejde ligger i den lave ende i forhold til andre OECD lande. Fødevareforbundet NNF opfordrer derfor til, at man fjerner en del af afgifterne på fødevareområdet og i stedet hæver beskatningen på arbejde

Af Emilia Maria van Gilse, foto Søren Zeuth

Danmark har verdens højeste beskatning på arbejde!

Sådan lyder det igen og igen – særligt fra den borgerlige/liberale fløj. Men tal fra Skat gør op med den myte. Ser man på den samlede skat på arbejde – det vil sige både indkomstskatter og lønafhængige skatter betalt af arbejdstager og arbejdsgivere - så placerer Danmark sig i den lave ende set i forhold til 21 andre OECD-lande. Tyskland og Sverige placerer sig væsentligt over Danmark, og Belgien tager førstepladsen.

Tallene vækker opmuntring i Fødevareforbundet NNF. For det betyder, at Danmark bør kunne skrue på skatte- og afgiftssystemet på en måde, der tilgodeser væksten i blandt andet fødevareindustrien.

Færre afgifter
Fødevareindustrien er belastet af en lang række afgifter. De gør det dyrt at producere i Danmark, og er medvirkende til at virksomheder flytter produktionen til udlandet. Fødevareforbundet NNF har derfor kæmpet mod afgifter på fødevare, der ikke har nogen fornuftig begrundelse - udover at skaffe penge til statskassen. Det gjaldt for eksempel de nu droppede sukker - og fedtafgifter.

Selvom både arbejdsgivere, arbejdstagere og politikere var mod afgifterne, blev de gennemført, fordi politikerne ikke kunne finde et alternativt til provenuet. Flere fødevarevirksomheder valgte at flytte en del af produktionen ud af landet, og dermed mistede Danmark adskillige arbejdspladser.

Forbundsformand Ole Wehlast mener, at tallene fra Skat viser, at de konkurrenceforvridende afgifter, der koster danske arbejdspladser, kan erstattes af en anderledes beskatning på arbejde:

- Myten om den høje beskatning på arbejde bør nu være punkteret. Jeg vil derfor gerne opfordre politikerne til at tage udgangspunkt i virkeligheden, og tage fat på det egentlige problem i det danske skattesystem; nemlig de mange og høje afgifter vi har.

- Tallene fra Skat indikerer, at Danmark godt kan leve med et øget skattetryk på arbejde til gengæld for at fjerne afgifter på blandt andet fødevareproduktionen. Det ville kunne skaffe penge til statskassen, samtidig med at danske arbejdspladser bibeholdes, og dermed fortsat bidrager til velfærden og væksten.

Ole Wehlast understreger, at det naturligvis ikke nødvendigvis er skatten på indkomst, der skal hæves. I stedet kunne man med fordel hæve arbejdsgivernes skat på arbejdet, sådan som man har det i mange andre lande.

Se tallene fra Skat