Nyhed

Når venskab koster jobbet

Bagersvend Stephen Johansson har på egen krop erfaret, at det kan koste dyrt at blive for gode venner med sin chef

Bagersvend Stephen Johansson har på egen krop erfaret, at det kan koste dyrt at blive for gode venner med sin chef.

Af Emilia Maria van Gilse, foto Gregers Kirkdorf

At have et godt og venskabeligt forhold til sin arbejdsgiver, kan afgjort være en fordel for alle parter. Men når tingene går skævt, kan det koste både medarbejder og arbejdsgiver dyrt. Det har Stephen Johansson måttet erkende.

I 5 år har han arbejdet som bagersvend i en privat bagerbutik. Til alt held kom han rigtig godt ud af det med sin arbejdsgiver og dennes mand. De mødtes privat og havde et rigtig godt forhold. Da Stephens søster manglede et sted at bo, formidlede han kontakten, så hun kunne leje sig ind i lejligheden over bagerbutikken.

Men forholdet mellem søsteren og ejeren af bagerbutikken og lejligheden var mindre godt, og de havde en række uoverensstemmelser med hensyn til lejemålet. Og da søsteren meddelte, at hun ville kontakte lejernes LO, startede Stephens mareridt.

Fyret – men hvorfor egentlig?
Umiddelbart efter søsterens sammenstød med Stephens arbejdsgiver, får han en sms fra arbejdsgiveren, der beder ham ringe hende op. Det gør han, og i telefonen fortæller hun ham, at han er fyret, da hun ikke ønsker at have mere med ham og hans familie at gøre. Hun beder ham også om at komme forbi butikken og hente sin opsigelse. Det gør han, men da han læser opsigelsen bliver han overrasket. Af den fremgår det nemlig, at han er fyret på grund af omstruktureringer i butikken…

Stephen var dog snarrådig, da han tidligere på dagen ringede sin arbejdsgiver op. Han valgte nemlig at optage samtalen på sin telefon, og har derfor et knivskarpt bevis for, hans fyring var uberettiget.

Stephens sag blev i slutningen af november afgjort i Afskedigelsesnævnet, og her fik han rettens ord for, at fyringen var usaglig, og han blev tilkendt en godtgørelse på 30.000 kroner. Et meget væsentligt bevis i sagen, var netop den telefonsamtale Stephen havde optaget.

Pas på med at blande business og pleasure
Stephens sag blev kørt af konsulent i Fødevareforbundet NNF John Andersen, og han påpeger flere interessante aspekter i Stephens sag:

-Afgørelsen slår helt klart fast, at arbejdsgivere naturligvis skal give en saglig grund for opsigelse af deres medarbejdere. Og det er heller ikke i orden at angive to forskellige grunde; en privat og en anden officielt.

Derudover viser sagen også, at der er grund til at passe på med at blande privatliv og arbejdsliv sammen:

-Vi har desværre tidligere set eksempler på, at det kan gå galt, når man blander privatliv og arbejdsliv sammen. Dermed ikke sagt, at man ikke skal forsøge at have et godt forhold til sin arbejdsgiver. Så længe det går godt, er det jo intetproblem. Men hvis man pludselig får nogle uoverensstemmelser i privatlivet, så er det svært at holde arbejdslivet udenfor og omvendt. Hvis det går galt, risikerer man desværre nemt, at hele korthuset ramler, forklarer John Andersen.

I dag har Stephen fået nyt arbejde, og glæder sig til at kunne lægge sagen helt bag sig,så snarthan har modtaget sin godtgørelse.

Læs mere om Stephens sag i det seneste nummer af Substans side 34-36