Nyhed

Fortsat pres på danske slagterier og deres ansatte

Negativ vækst, færre ansatte og en fortsat strøm af danske svin til tyske slagterier. Det er hvad forskerrapport ser i krystalkuglen.

Presset på danske slagteriarbejdere vil ikke lette i de kommende år. Strømmen af griselaster, der transporteres sydpå over grænsen og ender på de tyske slagterier, vil tage til. De tyske forbrugere vil have billigt svinekød. Og det er i stadig stigende grad midlertidigt ansatte arbejdere fra f.eks. Polen og Ukraine, der slagter svin i Tyskland for en løn, som ligger vidt under det danske niveau.

Detailkæderne dominerer det tyske marked, og slagterierne er under konstant pres for at nedsætte sine omkostninger og sælge kødet billigst muligt videre. For slagterier i Danmark er udsigten negativ vækst, mindre arbejde og færre ansatte.

Det forudsiges i en analyse af den tyske svineslagterisektor, som forsker Karen Hamann fra Instituttet for Fødevarestudier & Agroindustriel Udvikling (IFAU) har udført for Fødevareforbundet NNF.

Behov for lige konkurrence
Analysen anbefaler den danske slagterisektor at fokusere på højværdi produkter og fornyelser, ”der møder kravene fra fremtidens kunder på fremtidens markeder”.

Slagterikoncernerne har brug for samarbejdsstrukturer over grænserne, og fagbevægelsen skal have fokus på nordisk og europæisk strategi for bedre løn- og arbejdsvilkår og mere lige konkurrencevilkår i EU. Og den ikke overraskende liste over anbefalinger rummer også opkvalificering af fremtidens slagteriarbejder til f.eks. procesteknologi og opkvalificering af arbejdskraft, der forlader erhvervet på kort og langt sigt.

-Analysen understreger behovet for, at vi fortsætter kampen mod social dumping og for et øget samarbejde mellem lønmodtagerne på over landegrænserne, siger forbundsformand Ole Wehlast.

Fortsat nej til lønnedgang
Han ser også i analysen en underbygning af Fødevareforbundet NNF’s strategi om at sige absolut nej til arbejdsgiverkrav om lønnedgang.

-Hellere 6.000 danske slagteriarbejder til en anstændig løn end 10.000 til dumpingløn, understreger forbundsformanden.

Arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet ser en egentlig konflikt på området som udsigtsløs:

- Du kan alligevel ikke gøre noget i denne situation. Den danske fagbevægelse er magtesløs. De kan ikke appellere til den tyske fagbevægelse, for tyskerne har ikke nogle bastioner på det her område, siger Flemming Ibsen til Ugebrevet A4.

Den eneste løsning, hvis man vil bevare danske slagterijob, er ifølge Flemming Ibsen at appellere til danske slagterier, som er ejet af danske landmænd. Og så håbe, at de tyske slagterier en dag løber tør for ledig kapacitet til at tage danske grise ind.

-Det er nogle strukturforandringer, vi skal igennem, og som formentlig vil accelerere efter krisen – men der er ikke noget at gøre ved det. Man må redde, hvad reddes kan, siger Flemming Ibsen.

Læs omtalen af rapporten i Ugebrevet A4: Hellere_6000_sikre_slagtere_end_9000_usikre