Nyhed

Sikker viden om arbejdsmiljø

Der var glæde, stolthed og lettelse i luften, da 13 tillidsvalgte i går kunne modtage deres eksamensbevis for veludført akademiuddannelse i Arbejdsmiljø. Blandt dem var Helle Thyge-Nielsen, der til daglig er sikkerhedsrepræsentant på Danish Crowns slagteri i Rønne.

Af webredaktør Emilia Maria van Gilse

Et kæmpe smil breder sig over Helle Thyge-Nielsens ansigt, da hun skal beskrive, hvordan det føles at stå med eksamensbeviset i hånden efter tre års hårdt arbejde:

- Det er sgu bare fedt!, svarer hun og stråler.

Og det er FEDT, det hun har lavet.
Det hold, der i går kunne modtage et eksamensbevis, en rød arbejdshjelm og en langstilket rød rose på LO-skolen i Helsingør, er det første hold nogensinde, der har taget en kompetencegivende videregående akademiuddannelse i Arbejdsmiljø.

Gennem de sidste tre år har de gennemført seks moduler og kommet omkring så forskellige emner som Arbejdsmiljøledelse, Organisationsteori og Arbejdsmiljø og Sikkerhed.

Mange stolte ”fædre”
Inden de uddannede kunne modtage deres bevis og spise en velfortjent festmiddag, tog adskillige personer ordet. Og der var kun roser tilovers for det stykke arbejde, de 13 tillidsvalgt fra HK, FOA, TIB, Jernbaneforbundet, Politiforbundet og ikke mindst Fødevareforbundet NNF har præsteret:

- I er helt unikke. Det I har lavet, har ingen gjort før jer. Og tænk på alt det I kan tilbyde, når I kommer tilbage til jeres arbejdsplads. Tænk, hvad I kan tilbyde af eftertænksomhed, sagde en tydeligt stolt direktør for Center for arbejdsliv og læring, Gitte Elstrup.

Censor Carsten Elert kommenterede i sin tale de studerendes høje niveau:

- Niveauet har været meget, meget højt. Opgaven bliver nu at sikre, at holdene efter jer vil have et ligeså højt fagligt niveau.

Og så slog hans fast, hvad uddannelsens mål er:

- I har allerede en holdning til arbejdsmiljø. Den har I omsat til viden, og jeres opgave fremad bliver at omsætte den viden til handling. I skal gå ud og forandre arbejdsmiljøet ude på jeres arbejdsplads til det bedre.

Uddannelse koster på hjemmefronten
Helle Thyge-Nielsen er utrolig glad for at have fuldført uddannelse, men det har ikke været uden omkostninger:

- Det har kostet meget på hjemmefronten. Man bliver hurtigt meget involveret og den ene times studie tager den næste. Derfor er det vigtigt, at man har hjemmefronten med, ellers kan man ikke tage sådan en uddannelse, konstaterer Helle Thyge-Nielsen.

Samtidig er hun ikke i tvivl om, at uddannelsen har bidraget positivt til hendes arbejdsliv:

- Jeg har fået nogle rigtig gode redskaber, og jeg har lært en masse om baggrunden for, at arbejdspladsen fungerer som den gør. Og uden jeg har tænkt nærmere over det, kan jeg se, at jeg har brugt min viden i mit arbejde. Hvert et lille skridt jeg har taget her på uddannelsen, har jeg kunnet bruge i min hverdag.

Og selvom Helle Thyge-Nielsen er glad for at have eksamen godt i hus, så vil hun ikke hvile længe på laurbærrene. Hun har nemlig fået blod på tanden, og starter i januar på endnu en uddannelse – denne gang i ledelse og HR.

- I løbet af de sidste tre år har jeg mange gange spurgt mig selv, om det her virkelig var sliddet værd. Og det må det jo være, siden jeg starter forfra igen, siger Helle Thyge-Nielsen med et smil om læben.