Nyhed

Barsk fyraftensdebat om danske svin

Krasse udmeldinger fra svineproducenternes formand Torben Poulsen til danske slagteriarbejdere om, at de bør udskiftes med billig østeuropæisk arbejdskraft samlede 150 til debat i Nordjylland. Torben Poulsen krydsede klinger med Fødevareforbundet NNFs næstformand Jens Peter Bostrup og professor i arbejdsmarkedsforhold Flemming Ibsen.

- Jeg ved godt, jeg er kommet i løvens hule, sagde svineproducenternes formand Torben Poulsen til de 150 fremmødte medlemmer hos Fødevareforbundet NNF i Nordjylland. Torben Poulsen er selv svineproducent, men har meldt sig ud af Danish Crown og sender nu svin til slagtning hos underbetalt østeuropæisk arbejdskraft i Tyskland.


- Jeg talt om lønnen, for det er en af de allerstørste omkostninger, vi har. Jeg mener, at lønnen på slagterierne er i den bedre halvdel. Det bebrejder jeg ikke jer. I har haft et dygtigt forbund. Men vi er nødt til at se på lønnen, når vi skal konkurrere i udlandet med vores varer. Som svineproducent har vi ikke tjent penge siden 2001. Derimod har vi lånt mange penge og skylder mange væk i dag. Nu kan vi ikke låne, sagde Torben Poulsen.

Ledelsen magter ikke opgaven
Konfronteret med slagteriarbejderne pegede Torben Poulsen på Danish Crowns ledelse som hovedansvarlig for, at de danske svineproducenter bløder på bundlinien:


- Jeg synes, at den største skurk er ledelserne i slagterivirksomhederne, der ikke har holdt igen med lønnen. Derfor skal vi have en turnaround på virksomhederne. Der skal satses helt anderledes. Det tror jeg ikke den nuværende ledelse magter. Det er jo forkert, når vi har andelsvirksomheder, der ikke kan give en pris, der er bedre end den, de private kan give. Debatten kom i gang, da jeg sagde, at der kunne komme udenlandske medarbejdere herop og producere på virksomhederne.


Jeg tror, der er mange slagterivirksomheder, der vil overleve på at importere udenlandsk arbejdskraft. Vi har en fremtid, men vi skal i en konstruktiv dialog for at løse problemerne, sluttede Torben Poulsen sit indlæg.

Andre omkostninger end lønnen
Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen, der er en af de mest vidende om arbejdsmarkedsforhold og afsætning i Danmark, er uenig med Torben Poulsen i, at høje lønninger er skyld i dårlig dansk konkurrencedygtighed. Eksperten gik på talerstolen med en klar melding:


- Konkurrence på langt sigt er noget andet end lave lønninger. Det handler om, at lave de rigtige produkter og den rigtige markedsføring og om at være på de rigtige afsætningsmarkeder. Her er lønnen af mindre betydning, sagde Flemming Ibsen.

- I skal ikke konkurrere på lave lønninger. Vores velfærdssamfund bygger på høje lønninger, også fordi vi har en høj skat og en høj velfærd,.


- I skal lave fornuftige aftaler, der sikrer jeres beskæftigelse. Den største udfordring for jer er den sociale dumping i EU. Her udsættes I for hård konkurrence af polske kolonnearbejdere. Vi skal have fri konkurrence, men med en social dimension, så I bliver sikret beskæftigelse. Det er i høj grad en opgave for den europæiske fagbevægelse at kæmpe imod social dumping, lød budskabet fra Flemming Ibsen, som også aflivede myten om at de danske lønninger har været på himmelflugt i forhold til udlandet.

-Jeres lønninger er steget marginalt lidt mere end konkurrenternes. Det skyldes, at der er større ledighed i udlandet, sagde Flemming Ibsen.

Han opfordrede også til at respektere de gældende overenskomster og ikke sætte dem til diskussion før de kommende overenskomstforhandlinger til foråret:


- I Danmark har vi et arbejdsmarked, hvor arbejdsgiverne og lønmodtagerne laver aftaler indbyrdes. Det sikrer, at vi kan lave aftaler, der er skræddersyede til et bestemt område. Når det gælder afsætning, skal vi altså lave aftaler, der er konkurrencedygtige. I er på et normallønssystem, hvor aftalerne laves centralt mellem slagterierne og Fødevareforbundet NNF.

- Hvis der skal være respekt om det danske aftalesystem, kan man ikke komme 14 dage efter og ønske andre aftaler. Slagterierne har investeret i mandskabsbesparende teknik. Det går så ud over jeres beskæftigelse. Og der er andre omkostninger end lønnen. Blandt andet fastkurspolitik. Det giver højere rente og dermed højere likviditetsomkostninger.

- Vi skal ikke konkurrere med kolonnearbejdere til 19 kroner i timen, understregede Ibsen.


Næstformand i Fødevareforbundet NNF Jens Peter Bostrup var bestemt heller ikke enig med svineproducenternes formand Torben Poulsen:

- Vi kender alle de problemer, der er med faldende slagtninger i Danmark, virksomhedslukninger og eksport af smågrise. Så er der en fremtid for slagtning af grise i Danmark.? Ja, det er der, og det er Torben Poulsen også enig i.

Dårlige købmænd
- Hvis der ikke er slagtninger, så er der heller ikke behov for svineproduktion. Vi skal sikre, at svinene slagtes i Danmark. Hvorfor? Fordi, vi har en stor og veluddannet arbejdsstyrke. Vi har teknologien, og vi har et godt ry i udlandet. Det er jo også konkurrenceparametre.

- Men vi ved også, at bønderne vil tjene penge. Ellers ryger grisene til udlandet. Vi kan gøre noget ved problemet på to måder: Sænke lønnen eller få højere priser for vores varer. Torben Poulsen ønsker billig udenlandsk arbejdskraft. Men den konkurrence skal vi ikke ind i. Jeg har selv været i Tyskland og se, hvordan den polske arbejdskraft udnyttes. Der er kolonnearbejdere fra Polen, der arbejder for to en halv euro i timen (under 19 danske kroner i timen, red.).

- Det er ærgerligt, at debatten flyver med astronomiske tal for de danske lønomkostninger. Det gør ikke tingene mere troværdige. Hvis der stadig er svineproducenter, der mener, at lønnen er for høj, så kan de få job på slagterierne. Vi har den holdning, at vores løn er et resultat af kvalitet og indsats. Vi opfatter krav om lønnedgang som et udtryk for, at lederne ikke er dygtige nok, sagde Jens Peter Bostrup.


- Vi vil gerne medvirke til, at byrderne på svineproducenterne sænkes, blandt andet omkostninger ved kødkontrol. Andelssystemet bygger på, at slagterierne skal betale så meget for råvaren som overhovedet muligt.


- Så er der prisen. Vi skal have højere pris for vores varer i udlandet. Det får vi ikke nu, og det kan skyldes, at der er dårlige købmænd hos slagterierne, sagde Jens Peter Bostrup og fortsatte:

- Jeg er ikke sikker på, at de store enheder i slagteribranchen er godt. Det kunne være, at mindre virksomheder var mere omstillingsparate. Det ser jo mærkeligt ud, at tyske slagterier står parate til at producere i Danmark. F.eks. i Brørup. Så det er jo ikke kun et spørgsmål om løn, ellers ville de ikke producere her, hvor lønnen er høj.


- Det er vigtigt, at slagterierne selv melder ud, at de tror på en fremtid i Danmark. Og så en gang for alle: Der bliver ikke tale om lønnedgang for de danske slagteriarbejdere, sluttede Jens Peter Bostrup.

Debatten
Så var der ellers verbale øretæver til Torben Poulsen fra de 150 fremmødte i salen:


–Du har så travlt med at lønnen er for høj. Har svineproducenterne slet ikke gjort noget forkert? ville en tilhøre vide.


-Jo, sagde Torben Poulsen, -Vi har valgt den forkerte ledelse, der ikke greb ind i tide. Ledelsen er for tung og kan ikke manøvrere. Så jeg tager min del af skylden.

Et andet medlem kritiserede svineproducenter, der som Torben Poulsen har forladt Danish Crown, for at skumme fløden hos østarbejdere i Tyskland: Vores medlemmer har betalt en høj pris for virksomhedslukninger. Det var bedre, at andelshaverne bakkede op omkring deres egne virksomheder i stedet for at falde over slagteriarbejderne. Torben Poulsen og mange andre svineproducenter har meldt sig ud af andelsbevægelsen. Når man gør det, så har man heller ingen indflydelse.

Mødedeltagerne debatterede yderligere slagteriernes manglende evne til at sælge varerne til en ordentlig pris. De store enheder er måske ikke sagen mente en del tilhørere. Små virksomheder er mere omstillingsparate i et omskifteligt marked.

Der var dog punkter, hvor der kunne opnås enighed mellem NNF og svineproducenterne: Nemlig ønsket om dialog og en ny strategi for fødevareresektoren.

Flemming Ibsen slog til lyd for, at der skal forædles langt mere i Danmark.
Det giver beskæftigelse og højere priser. Andre selskabsformer kunne også være en løsning, og frem for alt en helt ny strategi for, hvad fødevaresektoren vil i fremtiden.

Og Jens Peter Bostrup undestregede, at en dialog om hvordan vi fremtidssikrer en dansk fødevareindustri i Danmark næppe fremmes ved, at svineproducenterne på forhånd meddeler, at lønnen skal ned.

Torben Poulsen medgav da også, at der kan findes andre omkostningsbesparelser end lige netop løn. Og den melding var Jens Peter Bostrup ikke sen til at gribe:

- Torben Poulsen, gå hjem og rediger din hjemmeside, hvor du har mange udtalelser om lønnen. Til medlemmerne vil jeg sige: I kan gå herfra med oprejst pande. Vores lønniveau er ikke højere end andre steder i samfundet.