Foto af Rune Evensen
Nyhed

Rikke manglede 79.000 kr. i løn

Rikke Lander Petersens chef bad hende få undersøgt, om hun havde fået den rigtige løn som elev. Det viste sig at være en god idé.

Det var ikke Rikke Lander Petersens egen idé at få tjekket sine lønsedler, for den 21-årige konditor havde ingen mistanke om, at der var noget galt med hendes løn.

- Det var min chef, der opdagede, at noget ikke stemte. Så han bad mig tage fat i fagforeningen, siger hun.

Hun blev færdigudlært i januar 2023 og havde netop fået job i samme bager- og konditorforretning, som hun var elev i, da hendes chef bad hende kontakte Fødevareforbundet NNF.

Det var min chef, der opdagede, at noget ikke stemte. Så han bad mig tage fat i fagforeningen.
- Rikke Lander Petersen, konditor

Samtlige lønsedler fra hendes elevtid fra sommeren 2019 og frem til januar 2023 blev derefter gennemgået af faglig konsulent Steen Munk Nielsen. Han konstaterede, at hun manglede de overenskomstmæssige lønstigninger samt den særlige opsparing. I alt havde hun et beløb til gode på 79.000 kr.

Steen Munk Nielsen kontaktede arbejdsgiveren, der udbetalte det skyldige beløb ved næste lønkørsel uden indvendinger.

- Jeg er meget tilfreds med den hjælp, jeg har fået af Steen. Han har været meget hjælpsom, og de ting, jeg ikke helt forstod, har han forklaret, siger Rikke Lander Petersen.

Artiklen fortsætter under billedet.
Konditor Rikke Lander Petersen manglede 79.000 kroner i løn efter hende læretid.
Da Rikke Lander Petersen bor hjemme ved sine forældre, har hun ikke de store faste udgifter. Så de lønkroner, hun har fået tilbage, er kommet ind på opsparingen til en lejlighed.

Svært at gennemskue, hvad man har ret til

Rikke Lander Petersen synes, at det er svært at gennemskue, hvor meget man skal have i løn og efterlyser bedre og mere gennemskuelig information.

- Jeg har faktisk ikke vidst, hvad jeg skulle have i løn fra starten af, siger hun.

Ifølge Steen Munk Nielsen er Rikke ikke den eneste, der har det sådan, for han møder ofte medlemmer, der ikke ved, hvad de er berettiget til – ikke mindst lærlinge. Det skyldes blandt andet, at der ikke er noget enkelt svar på, hvad en elev skal have. De forskellige overenskomster har forskellige lønsatser, de ansatte kan have forskellige arbejdstider, og det spiller også ind, om man er almindelige elev eller voksenlærling.

Samtidig er lønnen delt op af flere komponenter, så det ikke kun er ét tal, man skal forholde sig til. Det er ikke mindst her, at fejlene ofte sker.

- Det kan være, at arbejdsgiveren glemmer tillæg, pension eller feriepenge. Den fejl, vi oftest ser, er at de glemmer den særlige opsparing, siger han.

Er man i tvivl, opfordrer Steen Munk Nielsen til, at man får lønsedlen tjekket af sin tillidsrepræsentant, hvis man har en – og ellers får fagforeningen til det.

Mere til opsparingen til en lejlighed

Fødevareforbundet NNF må ofte kontakte arbejdsgivere, der har lavet fejl med lønudbetalinger. I denne sag har samarbejdet med arbejdsgiveren været ekstraordinært godt, fortæller Steen Munk Nielsen.

- Det er ikke unormalt, at der går fire, fem eller seks måneder, før vores medlemmer får deres penge, men her kom de med det samme. Det er dejligt, at det lykkedes så hurtigt, siger han.

Det betyder, at der er kommet noget mere ind på min opsparing til en lejlighed.
- Rikke Lander Petersen, konditor

Rikke Lander Petersen er også glad for, at hendes chef var opmærksom, og at hun har fået de manglende lønkroner – selvom hun ikke havde tænkt på, at hun manglede dem. Hun bor fortsat hjemme og har ikke de store faste udgifter.

- Men selvfølgelige betyder det en del. Det betyder, at der er kommet noget mere ind på min opsparing til en lejlighed, siger hun.

Fødevareforbundet NNF har været i kontakt med Rikkes Lander Petersens arbejdsgiver, der ikke har ønsket at udtale sig til artiklen.

TJEK DIN LØNSEDDEL

Dette skal du holde særlig øje med på din lønseddel:

  1. Er lønsatsen korrekt, og er der anført det korrekte antal arbejdstimer?
  2. Får du de rigtige tillæg?
  3. Får du indbetalt til din pension?
    Kontrollér både at pensionsindbetalingen fremgår af lønsedlen, og at pengene rent faktisk bliver indbetalt til din opsparing.
  4. Får du feriepenge?
  5. Er der styr på fritvalg/særlig opsparing eller feriefridage?

→ Se video om, hvordan du tjekker din lønseddel her

Er du i tvivl om din løn, kan du kontakte din tillidsrepræsentant eller Fødevareforbundet NNF.