Foto af Rune Evensen
Nyhed

1.100 slagteriarbejdere får opsigelse i e-boks

”Der er lidt panik,” siger fællestillidsrepræsentanten hos Danish Crown i Ringsted, hvor næsten 100 kollegaer allerede har forladt slagteriet, og de resterende nu modtager den formelle fyreseddel.

En fyreseddel i e-boks.

Det er, hvad der venter de 1.100 slagteriarbejdere i Ringsted, hvis de torsdag den 16. maj logger ind på deres digitale postkasse.

Vi har selvfølgelig argumenteret for, hvorfor vi ikke mener, at slagteriet skal lukke.
- Jan Bruno Christensen, fællestillidsrepræsentant

Det er nemlig ikke muligt at redde slagteriet i Ringsted fra lukning. Det stod klart efter tredje og sidste forhandlingsmøde mellem Danish Crown og tillidsrepræsentanterne mandag den 13. maj.

– Vi har selvfølgelig argumenteret for, hvorfor vi ikke mener, at slagteriet skal lukke, men jeg tror ikke, at nogen af os havde forventet, at beslutningen kunne ændres, siger fællestillidsrepræsentant Jan Bruno Christensen også kaldet ”Krumme” og fortsætter:

– Derfor har det heller ikke været så meget en forhandling om selve lukningen, men mere om, hvordan vi sikrer kollegaerne de bedste betingelser frem til lukningen og efter. Det er gået okay, men det er satme trist. Jeg er stadig utrolig ked af, at vi skal lukke.

Polske og afrikanske kollegaer vil overflyttes

Forhandlingerne om slagteriet i Ringsted startede umiddelbart efter, at lukningen blev annonceret den 18. april.

Nu venter en stor og vigtig opgave med at få de 1.100 opsagte slagteriarbejdere godt videre.

Jeg er stadig utrolig ked af, at vi skal lukke.
- Jan Bruno Christensen, fællestillidsrepræsentant

Allerede i denne uge skal medarbejderne tage stilling til, om de ønsker at blive overflyttet til et af Danish Crowns slagterier i Jylland.

– Det er der 150-200 kollegaer, som er interesseret i. Mange af vores polske og afrikanske kollegaer har ikke slået sig fast ned her på Sjælland, så det er hovedsageligt dem, der vælger at rejse, siger Jan Bruno Christensen.

Inden de tager endelig stilling, får medarbejderne også mulighed for at besøge slagterierne, når Danish Crown i juni har arrangeret busture til de jyske anlæg.

Koncernen har tidligere oplyst, at der i forbindelse med lukningen af slagteriet i Ringsted vil blive op mod 300 nye stillinger i Horsens, Herning, Vejen og Blans.

Ønsker til fremtiden

I de kommende uger vil Fødevareforbundet NNF afholde samtaler med hvert enkelt medlem på arbejdspladsen.

Samtalerne skal afklare, hvilke kompetencer og fremtidsønsker medlemmerne har, og hvad de har behov for, så de kan komme bedst muligt videre.

Vi favner dem hele vejen, så det skal de ikke være nervøse for.
- Per Hansen, forbundssekretær for arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF.

Derudover vil Fødevareforbundet NNF’s a-kasse og beskæftigelsesvejledere være til stede på slagteriet i tiden op til lukningen i uge 37 og efter.

– Forhåbentlig får vi rigtig mange medlemmer godt videre inden lukningen, og så er vi naturligvis klar til at hjælpe dem, der bliver ledige, med at få styr på ledighedserklæringer og udfylde ydelseskort. Vi favner dem hele vejen, så det skal de ikke være nervøse for, siger Per Hansen, der er forbundssekretær for arbejdsmarkedssekretariatet i Fødevareforbundet NNF.

Panik på slagtergangene

Alligevel kan usikkerheden omkring fremtiden godt mærkes på slagtergangene i Ringsted. Omkring 100 kollegaer har allerede forladt slagteriet.

– Der er lidt panik. Nogen er måske lidt for hurtige på aftrækkeren og vil afsted næsten ligegyldigt, hvad de kommer videre til. Men for størstedelen af dem virker det gennemtænkt, at de ikke skal arbejde på et slagteri mere. Når jeg ser på slagtetallene, ser det jo heller ikke godt ud, siger Jan Bruno Christensen.

 

Der er ingen tvivl om, at mange stadig er kede af det.
- Jan Bruno Christensen, fællestillidsrepræsentant

Han har haft rigtig travlt, siden udmeldingen om lukningen kom:

– Det er ekstremt, så mange kollegaer, der banker på min dør. Rigtig mange er frustrerede. Flere af de ældre kollegaer tager det pænt, men en del af dem har aldrig lavet et CV og havde en forventning om, at slagteriet skulle være deres sidste arbejdsplads. Der er ingen tvivl om, at mange stadig er kede af det, siger han og tilføjer:

– Det bliver noget af en omvæltning for dem.

Det bliver det også for ham selv. Efter 25 år på slagteriet skal Jan Bruno Christensen frem til februar 2025 være bestyrer af jobbanken.

Men inden da skal han være med til at lukke slagteriet ned i september.

– Det bliver ikke sjovt den sidste dag. Jeg kan godt overveje lidt, om jeg skal udsætte mig selv for at komme den dag, men jo… selvfølgelig skal jeg det, siger han.

Faktaboks: Tidslinje over forløbet

11. juni: Intern jobmesse på slagteriet i Ringsted, hvor andre Danish Crown-virksomheder kommer på besøg

18. juni: Uddannelsesmesse

25. juni: Bustur for medarbejderne til Danish Crowns slagterier i Jylland

13.-14. august: Ekstern jobmesse

13. september: Danish Crown i Ringsted lukker