Foto af Rune Evensen
Artikel

Tanja er bager, men fraråder sit barnebarn at blive det

Tanja Kunigunda Christensen har mange år tilbage på arbejdsmarkedet, men skavankerne er sat ind. Hun råder sit barnebarn til at holde sig fra nedslidende fag.

Tanja Kunigunda Christensen er blevet opereret i begge hænder for sygdommen karpaltunnelsyndrom. Hun styrketræner for at holde kroppen i gang, men arbejdet som bager, siden sosu-assistent og nu bager igen, går ud over hendes kræfter.

- Når jeg går i seng om aftenen, har jeg ondt i mine arme og i ryggen. Jeg kan mærke, at weekend-pausen ikke længere er nok til at lade op, siger hun.

Tanja er i dén grad bekymret for at blive fysisk nedslidt af sit arbejde, inden hun når sin folkepensionsalder.

Mit barnebarn vil gerne være bager. Men jeg har frarådet det.
- Tanja Kunigunda Christensen

Den bekymring er hun ikke alene om. To tredjedele af medlemmerne af Fødevareforbundet NNF og knap en tredjedel af danskerne generelt er nemlig bekymrede for at blive nedslidt af deres arbejde før deres folkepensionsalder. Det viser medlems- og befolkningsundersøgelser fra Fødevareforbundet NNF.  

Frygter at tidlig pension afskaffes

Til daglig arbejder Tanja som bager i Lagkagehuset i Horsens. Hun elsker sit arbejde, sine kolleger og sin mester, men hun tror ikke, at hendes krop kan holde til at blive ved med at arbejde dér, til hun skal på pension. Derfor har Tanja også allerede advaret sit niårige barnebarn mod at følge i hendes fodspor.

- Mit barnebarn har set min arbejdsplads, og hun elsker at bage og vil gerne være bager. Men jeg har frarådet det, siger Tanja og fortsætter: 

- Hun skal have et arbejde, som hun kan holde til, for jeg er bange for, at der ikke er noget, der hedder folkepension, når hun bliver gammel. 

Hun kender flere, som er gået på tidlig pension. Hun synes, det er en god ordning, men hun frygter, at den forsvinder.

- Det er ofte dem med korte eller ingen uddannelser, der kan benytte tidlig pension, og de har tit slæbt i fysisk hårde jobs. Desværre tør jeg ikke tro på, at jeg kan få gavn af ordningen, for jeg er bange for, at politikerne snart fjerner den igen, siger hun.

Forbundsformand: Tidlig pension skal ikke følge folkepensionsalderen

For Tanja er det helt uforståeligt, at folkepensionsalderen bliver ved med at stige.

– Jeg synes, at folkepensionsalderen generelt ender med at blive for høj for de yngre generationer, men som minimum skal dem med et fysisk hårdt arbejde kunne gå fra noget før.  – Jeg tror ikke på, at deres kroppe kan holde, til de bliver 70 år - uanset hvor mange hjælpemidler de får, siger hun.

Den holdning deler forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast:

– Det er ikke realistisk, at slagteriarbejdere, bagere og produktionsmedarbejdere kan arbejde, til de er halvfjerds år, siger han.

I dag kan man gå på tidlig pension op til tre år før sin folkepensionsalder. Men når folkepensionsalderen stiger, stiger alderen for tidlig pension også, og det betyder, at dem med de længste og hårdeste arbejdsliv risikerer at skulle arbejde i over 50 år.

- Det kan vores medlemmer og andre hårdtarbejdende lønmodtagere, som er kommet tidlig på arbejdsmarkedet slet ikke holde til. Derfor foreslår vi i Fødevareforbundet NNF, at alderen for tidlig pension fastlåses, sådan den fortsætter med at være 64 år, selvom pensionsalderen stiger, siger Ole Wehlast.