Nyhed

Valg: Styrk tidlig pension - tænk på de nedslidte, når du sætter sit kryds

Vi skal til folketingsvalg den 1. november. Fødevareforbundet NNF sætter fokus på tidlig pension. Ordningen skal styrkes, så den bevarer sin værdi, forklarer forbundsformand Ole Wehlast

Statsminister Mette Frederiksen har udskrevet valg til folketinget. I løbet af de næste 27 dage skal politikerne overbevise vælgerne om, hvem der er de bedste til at styre Danmark.

I Fødevareforbundet NNF har vi et overskyggende budskab: Tidlig pension skal styrkes.

Ordningen giver dem med de længste og hårdeste arbejdsliv ret til at trække sig tilbage, inden kroppen siger stop. Men den stigende pensionsalder betyder, at fødevarearbejdere og andre lønmodtagere med lange og fysisk hårde arbejdsliv risikerer at skulle arbejde i over 50 år. Det kan de ikke holde til.

Styrk tidlig pension

I Fødevareforbundet NNF kræver vi, at politikerne forbedrer ordningen på tre områder.

1: Alderen for tidlig pension skal fastlåses
Alderen for, hvornår man kan gå på tidlig pension, skal ikke stige, selv om folkepensionsalderen stiger. I dag kan lønmodtagere, der startede på arbejdsmarkedet som 17-årige, gå på tidlig pension, når de fylder 64 år. Men hvis ordningen ikke styrkes, vil den aldersgrænse stige i takt med, at alderen for folkepension stiger.

2: Grænsen for modregning i tidlig pension skal justeres
Grænsen for modregning skal justeres årligt, så den følger udviklingen i den gennemsnitlige pensionsformue hos en ufaglært lønmodtager. Det sikrer, at de lønmodtagere med de længste og hårdeste arbejdsliv ikke mister retten til tidlig pension på grund af deres arbejdsmarkedspension.

3: Indsatsen mod nedslidning skal styrkes
For at mindske risikoen for nedslidning skal der satses massivt på forebyggelse ved hjælp af sunde arbejdspladser. Samtidig skal det være nemmere og mere attraktivt for ufaglærte at tage en faglært uddannelse – også selvom det først sker midt i arbejdslivet.

Tænk på de nedslidte, når du sætter dit kryds

Tidlig pension er en af de allervigtigste velfærdsforbedringer for helt almindelige lønmodtagere i årtier. Men den er kun blevet en del af vores pensionssystem, fordi vi har haft en Socialdemokratisk regering, der har øje for at forbedre forholdene for dem, der har de længste og hårdeste arbejdsliv.

Selvom det kun er de Konservative, der tør melde ud, at de vil afskaffe tidlig pension, hvis de får regeringsmagten, så er jeg ikke i tvivl om, at ordningen kun er fredet så længe Socialdemokratiet sidder for bordenden. De borgerlige partier vil ikke tøve med at nedlægge ordningen, hvis de kommer til magten. Hvis de virkelig ville bakke op om tidlig pension, skulle de tage og tilslutte sig aftalen om tidlig pension.

Det er både nemt og billigt at sige, at man ikke vil afskaffe tidlig pension. Og netop derfor skaber det hverken tryghed eller troværdighed. Tværtimod.

Derfor siger vi: Tænk på de nedslidte, når du sætter dit kryds.

God valgkamp!