Foto af Rune Evensen
Nyhed

Slut med 40 timers arbejdsuge hos Danish Crown i Rønne

Efter påske er det slut med 40 timers arbejdsuge hos Danish Crowns slagteri i Rønne. Medarbejderne har opsagt lokalaftalen, så de fra den 18. april skal arbejde 37 timer om ugen.
Få artiklen læst op
0:00
Tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Rønne, Thomas L. W. Hansen (tv.) og talsmand Knud Erik Mortensen
Tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Rønne, Thomas L. W. Hansen (tv.) og talsmand Knud Erik Mortensen

For knap tre år siden stemte næsten 70% af medarbejderne hos Danish Crown i Rønne ja til aftalen om Medarbejderinvesteringsselskab 2 (MS2), som fremtidssikrede slagteriet og arbejdspladserne.

Aftalen blev indgået mellem Fødevareforbundet NNF og DI og erstattede den redningsplan, som parterne indgik i 2014 for at redde det lukningstruede slagteri.

Mine kollegaer har haft forskellige arbejdstider både under redningsplanen og under MS2, men nu vil de gerne have en arbejdstid på 37 timer om ugen.
- Tillidsrepræsentant hos Danish Crown i Rønne, Thomas L. W. Hansen

Til april udløber aftalen om MS 2, og samtidig er den 40 timers arbejdsuge et overstået kapitel på slagteriet i Rønne. Medarbejderne har i januar opsagt lokalaftalen med tre måneders varsel, så den udløber den 18. april. Derefter er den ugentlige arbejdstid 37 timer.

– Det var ikke en del af den oprindelige plan, at 40 timersaftalen skulle opsiges, når MS2 udløb, men det har været med til at give kollegaerne modet til at sige, at de vil tilbage til normal arbejdstid. Mine kollegaer har haft forskellige arbejdstider både under redningsplanen, hvor vi arbejdede fire dage om ugen, og under MS2, hvor vi havde varieret ugentlig arbejdstid, men nu vil de gerne have en arbejdstid på 37 timer om ugen, siger tillidsrepræsentant Thomas L. W. Hansen.

”Guld og grønne skove”

Medarbejderne hos Danish Crown i Rønne har gennem de sidste otte år prøvet lidt af hvert i forhold til deres arbejdstid.

Jeg var glad som en pave, da vi gik på firedages arbejdsuge. Jeg tænkte, at det blev guld og grønne skove, for vi havde fri om mandagen, så nu skulle jeg rigtig lave noget på huset og haven.
- Knud Erik Mortensen, slagteriarbejder hos Danish Crown i Rønne og talsmand i udbeningsafdelingen

Tilbage i 2014 indgik Fødevareforbundet NNF og DI en aftale om et medarbejderinvesteringsselskab, også kendt som ”redningsplanen” for slagteriet, der dengang var lukningstruet. Over 90% af medarbejderne stemte ja til aftalen, og i 2017 startede de på en firedages arbejdsuge.

– Jeg var glad som en pave, da vi gik på firedages arbejdsuge. Jeg tænkte, at det blev guld og grønne skove, for vi havde fri om mandagen, så nu skulle jeg rigtig lave noget på huset og haven, husker 56-årige Knud Erik Mortensen, der er talsmand i udbeningsafdelingen og har været på slagteriet i Rønne i 32 år.

Virkeligheden viste sig dog at være langt fra Knud Eriks forestilling om ”guld og grønne skove”.

– Lørdagen brugte jeg på at sove og slappe af. Så holdt jeg lidt lørdag om søndagen, og så havde jeg fri om mandagen, men der skulle jeg nå at ordne alle de praktiske ting, jeg ikke kunne nå i løbet af ugen fx at handle, komme til tandlæge eller til dyrlæge med hunden. Alt det skulle man gøre på én dag.

Farvel og tak til firedages arbejdsuge

Redningsplanen udløb i juni 2019, men i april 2019 blev Fødevareforbundet NNF og DI enige om en ny aftale om ”Medarbejderinvesteringsselskab 2” for Danish Crown i Rønne, der skulle sikre fortsat udvikling af slagteriet.

Efter påske kommer vi tilbage til en arbejdsuge på 37 timer, og det glæder jeg mig til. Også selv om det kun er en halv time mindre om dagen.
- Knud Erik Mortensen, slagteriarbejder hos Danish Crown i Rønne og talsmand i udbeningsafdelingen

Næsten 70% af medarbejderne stemte ja til aftalen, hvor de blandt andet fik opfyldt deres ønske om at få afskaffet den firedages arbejdsuge.

– Der er ingen tvivl om, at det betød rigtig meget for kollegaerne. Det var helt vildt, hvad det gav af positivitet på fabrikken, så snart vi gik ned på almindelig arbejdsuge igen. Det var fantastisk, siger Thomas L. W. Hansen.

Fra den 18. april bliver den almindelige arbejdsuge også med en almindelig arbejdstid på 37 timer, og det ser kollegaerne frem til:

– Efter påske kommer vi tilbage til en arbejdsuge på 37 timer, og det glæder jeg mig til. Også selv om det kun er en halv time mindre om dagen, siger Knud Erik Mortensen.

Slagteriarbejder Susanne Hansen:
”Man havde ikke noget liv”

57-årige Susanne Hansen, der arbejder i pakkeriet og har været 28 år på slagteriet, mener også, at firedagesugen var hård:

– Man havde ikke noget liv, fordi man startede med at arbejde klokken 05.30-06.00 om morgenen og var stået op en time tidligere. Når man så kom hjem, havde man ikke noget aften, fordi man skulle også ordentlig tid i seng for at være klar til næste dag, siger hun og fortsætter:

– Alle de kollegaer, der dyrkede sport, det havde de overhovedet ikke tid til. Mine børn er heldigvis store, men jeg har virkelig taget hatten af for dem, som har haft små børn, fordi de har ikke haft det sjovt.

Faktaboks: Fleksibel arbejdstid

I april 2019 blev Fødevareforbundet NNF og DI enige om en ny aftale om ”Medarbejderinvesteringsselskab 2” for Danish Crown i Rønne. Næsten 70% af medarbejderne stemte ja til aftalen.

Som en del af aftalen blev den firedages arbejdsuge afskaffet, men den eksisterende aftale om 40 timers arbejdsuge fortsatte uændret.

Medarbejderne sagde samtidig ja til en fleksibilitetsmodel, som betød, at de i meget travle perioder skulle arbejde op til 42,5 time om ugen. Overarbejdet bliver udlignet hen over 26 uger, så de i gennemsnit arbejdede 40 timer om ugen på slagteriet.

Faktaboks: Aftalen om Medarbejderinvesteringsselskab 2 (MS2)

I april 2019 indgik Fødevareforbundet NNF og DI en aftale om Medarbejderinvesteringsselskab 2 (MS2) for Danish Crowns slagteri i Rønne. Næsten 70% af medarbejderne stemte ja til aftalen.

Aftalen forpligtede dem til i tre år at indbetale 4,2% procent af deres løn til medarbejderselskabet. Halvdelen blev tilbagebetalt uden yderligere betingelser efter den treårige bindingsperiode. Den anden halvdel blev udbetalt på samme vilkår, men under forudsætning af en fleksibilitetsmodel, som betød 40 timer samt +/- 0,5 time pr. dag.

Medarbejderne fik også garanti for, at produktionen ikke rammes af nedskæringer fra 2019 og seks år frem.

Til gengæld forpligtede Danish Crown sig til at forsætte investeringerne i slagteriet på Bornholm. Blandt andet skulle slagteriet have ny gruppebedøver, ny køletunnel og pakkeriet skulle optimeres.

MS2 erstattede "redningsplanen"

MS2 skulle erstatte redningsplanen, som blev indgået i 2014 mellem Fødevareforbundet NNF og DI for at redde det lukningstruede slagteri i Rønne. Dengang sagde medarbejderne på slagteriet ja til at etablere et medarbejderselskab, hvor de indbetalte 3,5% af deres løn. Pengene skulle bruges til investeringer i slagteriet. Til gengæld fik medarbejderne en femårig garanti mod lukning og nedskæringer. Målet med redningsplanen i 2014 var at forhindre en lukning af slagteriet og gøre det konkurrencedygtigt ved at nedbringe omkostningerne med 25 millioner kroner årligt.