Nyhed

2018: Året hvor nedslidning for alvor kom på dagsordenen

Det er lykkedes at få gjort nedslidning og pensionsalder til et centralt emne i den politiske debat, men den rigtige løsning for de nedslidningstruede lønmodtagere er endnu ikke fundet. Så kampen fortsætter.

Det er lykkedes at få gjort nedslidning og pensionsalder til et centralt emne i den politiske debat, men den rigtige løsning for de nedslidningstruede lønmodtagere er endnu ikke fundet. Så kampen fortsætter.

Årsskiftet nærmer sig, men inden vi springer ind i det nye år, er det tid til en status for det år, der er gået. Både for mig personligt, mange ansatte samt fagligt aktive i Fødevareforbundet NNF er der en sag, der har fyldt særligt meget i 2018: Kampen for en ordentlig løsning for de nedslidte lønmodtagere.

Vi ved, at alt for mange af vores medlemmer mærker de negative konsekvenser af mange års slid på arbejdsmarkedet. Desværre har politikerne på Christiansborg ikke haft øje for dem, da de besluttede at forringe efterlønnen og samtidig hæve pensionsalderen for alle.

Hvad enten jeg taler med unge medlemmer eller medlemmer oppe i årene, har de med god grund mere end svært ved at se, hvordan de skal kunne knokle videre, til de når den pensionsalder, som politikerne har sat for dem.

Vi løfter sagen sammen

Derfor har vi som forbund i år løftet dagsordenen i hvert eneste forum, hvor vi har haft muligheden for det. Jeg er gået Christiansborg-politikerne på dørene, og er som resultat bl.a. blevet udpeget til regeringens seniortænketank. Og vi har benyttet enhver mulighed for at bringe emnet på bane både i de traditionelle og de nye medier.

Mange af jer har delt vores historier, og det skal I have tak. For der er brug for, at vi alle løfter denne dagsorden. Specielt tak til de af jer, der er stået frem og fortalt politikerne om jeres egen hverdag ude på arbejdspladserne; de af jer, der har taget ordet og sagt: Vi bliver nedslidte, og vi kan ikke arbejde til vi er langt oppe i 60'erne eller helt ind i 70'erne. I har ydet en uvurderlig hjælp.

Og vi er nået langt. Det er lykkedes os at få nedslidning og pensionsalder på den politiske dagsorden. Takket være vores fælles indsats er nedslidning et emne, som bliver diskuteret flittigt i avisspalterne, tv-studierne og ikke mindst på Christiansborg.

Kampen fortsætter

Men vi er ikke i mål. Så langt fra. For der er stadig et flertal i Folketinget, der vil hæve pensionsalderen yderligere. Der er stadig lønmodtagere, der har knoklet igennem et langt arbejdsliv, der tvinges gennem ydmygende ressourceforløb eller til at blive på arbejdsmarkedet længere, end deres krop kan holde til. Vi har kort sagt stadig ikke løsningen, der sikrer, at ALLE lønmodtagere kan få lov at forlade arbejdsmarkedet med både helbredet og værdigheden i behold.

Og indtil den løsning er fundet og sat i kraft, fortsætter vi kampen for de nedslidte danskere. 2019 kommer for Fødevareforbundet NNF igen til at være et år, hvor nedslidning er øverst på dagsordenen.

Godt nytår!