Nyhed

Næstformand: "Hvis vi ikke får styr på dyrevelfærden, vil der være færre kunder til kødet"

Bedre dyrevelfærd er en forudsætning for forbrugernes opbakning til kødproduktion og dermed en forudsætning for arbejdspladser. Det mener Jim Jensen, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Der er udfordringer med dyrevelfærden i den danske svinesektor. En af de store udfordringer er den massive eksport af smågrise, hvor 14.000.000 sidste år blev kørt over grænsen til lande syd for os. Det mener næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen.

- Der er en produktionsform, som er grundlæggende syg på alle parametre – blandt andet med hensyn til dyrevelfærd. Man opdrætter grise, og når de så skal laves til gode danske arbejdspladser, så kører man de her grise ud af landet, så det eneste vi står tilbage med, er de her dyrevelfærdsproblemer, gyllen osv.

Man opdrætter grise, og når de så skal laves til gode danske arbejdspladser, så kører man de her grise ud af landet.
- Jim Jensen, næstformand, Fødevareforbundet NNF

Sådan lød det fra næstformanden, da forbundet lørdag inviterede både landmænd og dyrerettighedsforkæmpere til en debat om hensynet til dyrevelfærd set i forhold til hensynet til arbejdspladser.

Jim Jensen advarede mod, at forbrugernes villighed til at købe svinekød vil falde, hvis ikke erhvervet får bedre styr på dyrevelfærden.

Den bornholmske model

Det var en debat, der generelt var præget af, at paneldeltagerne var meget langt fra hinanden. Alle var enige om, at der er udfordringer med dyrevelfærd, men slet ikke om, hvor stort problemet er, eller hvad løsningen er.

Jim Jensen, Folkemødet 2023
Næstformand Jim Jensen mener, at bedre dyrevelfærd er en forudsætning for arbejdspladser i kødproduktionen.

Peter Kiær, der er formand for Bæredygtigt Landbrug, mener grundlæggende, at de danske grise har det godt. Han ville dog gerne være med til at se på, at der sikres flere grise til slagterierne.

- Prøv at se på den bornholmske model. Her har svineproducenterne og dine medlemmer (slagteriarbejderne red.) slået sig sammen og hjulpet hinanden. Svineproducenterne har ydet et bidrag, og dine medlemmer har givet den en ekstra skalle. Det er give and take, sagde Peter Kiær.

Formanden for Bæredygtigt Landbrug advarede mod, at man indfører krav til landmændene om dyrevelfærd, som konkurrenterne i udlandet ikke er underlagt.

Faktum er, at Kina lige nu udvikler svineproduktioner i otte-ti etager, hvor grisene bare står i lag på lag. Ønsker vi i virkeligheden at konkurrere på det marked?
- Britta Riis, direktør, Dyrenes Beskyttelse

- Jeg er helt med på, at vi skal have langt bedre dyrevelfærd, men hvis vi laver nogle rammevilkår, som de ikke har i udlandet, så dør vi. De grise, der ikke bliver produceret i Danmark, de bliver produceret i Polen eller andre lande sydpå, sagde han.

Nødvendigt med omstilling for at holde på jobs

Panelets to andre deltagere var henholdsvis Maria Nørgaard fra Dyrenes Alliance og direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis. Hvor førstnævnte mener, at produktionen af dyr helt skal stoppe, mener sidstnævnte godt, at man kan producere dyr, men at det halter meget med dyrevelfærden.

Maria Nørgaard, Dyrenes Alliance
Maria Nørgaard fra Dyrenes Alliance mener slet ikke, at der skal produceres kød, fordi dyrene bør have samme ret til liv som mennesker.

Britta Riis argumenterede for, at der vil være mange job at hente i den plantebaserede produktion i fremtiden, og at vi alligevel ikke kan konkurrere med udlandet på at producere det billigst mulige kød.

- Faktum er, at Kina lige nu udvikler svineproduktioner i otte-ti etager, hvor grisene bare står i lag på lag. Ønsker vi i virkeligheden at konkurrere på det marked? For det kan vi jo ikke. Så vi bliver nødt til at omstille os, hvis vi vil en stærk dansk fødevareproduktion, sagde hun.

Næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen erklærede sig enig i, at der skal en omstilling til – også for at holde på danske jobs.

- Der vil være færre kunder til kødet, hvis vi ikke får styr på dyrevelfærden, sagde han og fortsatte:

- Vi er klar på at omstille os.

Britta Riis, Dyrenes Beskyttelse
Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, mener, at den danske fødevareproduktion har brug for et massivt løft af dyrevelfærden.