Foto af Rune Evensen
Nyhed

Forbundsformand advarer: Mindst ét slagteri lukker

Mindst ét slagteri vil lukke og tusindvis af arbejdspladser forsvinde, hvis ikke udviklingen vendes. Sådan lyder forbundsformand Ole Wehlasts advarsel, som kommer på baggrund af nye tal, der viser et foruroligende lavt antal af slagtesvin i Danmark.
Lukning af Sæby - kolleger trøster hinanden
Lukning af Sæby - kolleger trøster hinanden

Antallet af slagtesvin i Danmark er foruroligende lavt. I tredje kvartal af 2023 er der næsten en million færre slagtesvin i landet i forhold til første kvartal i 2022. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er et fald på 28 pct. på halvandet år.

- De nye tal bekræfter desværre, at vi har en branche i dyb krise, siger forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast, der er stærkt bekymret for sine medlemmernes arbejdspladser.

I juni lukkede Danish Crown sit slagteri i Sæby, og hvis der ikke gribes ind over for det stærkt faldende antal danske slagtesvin, vil fremtiden ifølge Ole Wehlast byde på flere lukninger.

- Vi ser, at vores medlemmer sendes hjem og på arbejdsfordeling på flere slagterier, fordi der er for få grise. Så der er brug for forandringer, hvis vi ikke skal ende i en situation, hvor der lukkes flere slagterier. Det er det, vi kæmper for at undgå, siger han.

Koster arbejdspladser når smågrise eksporteres 

Ole Wehlast peger på eksporten af levende smågrise til opfedning og slagtning i udlandet som hovedårsagen til faldet.

- Der er flere ting, der spiller ind, men vi kommer vi ikke udenom, at smågriseeksporten koster rigtig mange arbejdspladser, siger han.

Forbundsformanden efterlyser derfor politisk handling, der sikrer, at flere grise slagtes i Danmark.

- Der er brug for tiltag, der gør det rentabelt at lade danske grise blive i Danmark og dermed blive til danske arbejdspladser, siger han.

Ole Wehlast fortæller, at han oplever, at politikerne på Christiansborg er enige i problematikken.

- Der kommer så godt som ingen arbejdspladser ud af smågrisetransporten, og jeg har endnu ikke mødt en politiker, der er glad for den. Men indtil videre har det været småt med handling, og det koster altså lønmodtagere deres arbejde, siger han.