Nyhed

Fødevareminister: Ville være optimalt, hvis alle smågrise blev opfedet og slagtet i Danmark

Fødevareministeren, Danish Crown og Fødevareforbundet NNF er enige om, at den store eksport af smågrise er et problem. Løsningerne er sværere at få øje på.
Fødevareminister Jacob Jensen (V)
Fødevareminister Jacob Jensen (V)

Den danske grisebranche har store udfordringer.

Det var der bred enighed om, da fødevareminister Jacob Jensen (V), koncernchef i Danish Crown Jais Valeur og næstformand i Fødevareforbundet NNF Jim Jensen mødtes til debat på Folkemødet på Bornholm fredag:

- Vi er samlet på en meget alvorlig baggrund, sagde næstformand Jim Jensen.

Den baggrund er, at antallet af slagtesvin falder drastisk. Samtidig stiger antallet af levende smågrise, der eksporteres til udlandet. Tusinder af arbejdspladser er i fare – en del er allerede forsvundet.

Vi er historisk udfordrede.
- Jais Valeur, CEO, Danish Crown

- Vi er historisk udfordrede, konstaterede Jais Valeur.

Der var også enighed om, at der skal politiske tiltag til for at hjælpe branchen og redde arbejdspladserne.

- Vi har brug for de arbejdspladser. De er ikke mindst vigtige for lokalsamfund i landdistrikterne, hvor der er længere mellem arbejdspladserne, sagde fødevareminister Jacob Jensen.

Svært at pege på løsninger

Ministeren så gerne smågriseeksporten falde og grisene blive opfedet i Danmark i stedet.

- Det optimale ville være, hvis alle smågrise blev opfedet og slagtet i Danmark, sagde han og fortsatte:

- Det giver ikke mening at transportere grisene rundt i Europa. Og det giver ikke arbejdspladser.

Artiklen fortsætter under billedet...

Debat mellem fødevareminister Jacob Jensen (V), koncernchef Jais Valeur og næstformand Jim Jensen.

Så langt så godt. Sværere fik ministeren ved at give et helt klart svar, da han blev bedt om at komme med bud på løsninger.

- Vi kigger på transportdelen og rammevilkårene omkring dyrevelfærd. Men der er også lige noget med EU og varernes fri bevægelighed, sagde Jacob Jensen og henviste til, at Danmark ikke kan gå ind og lovgive mod eksporten af smågrise uden at komme i problemer med EU-lovgivningen.

Jim Jensen opfordrede ministeren til at sørge for, at landbrugene har de vilkår, de skal bruge for at kunne lave slagtegrise. Og så rådede han til at mindske den usikkerhed, som mange landmænd oplever.

- Jeg mødte en svineproducent i går, der ikke vidste, om han skulle give sin gård videre til næste generation, for han vidste ikke, hvad vilkårene ville være for produktionen fremover, sagde han.

Der skal findes internationale løsninger

Jais Valeur fra Danish Crown opfordrede til, at regeringen finder løsninger på problematikken internationalt.

Det optimale ville være, hvis alle smågrise blev opfedet og slagtet i Danmark.
- Fødevareminister Jacob Jensen, Venstre

- Jeg synes, at ministeren skal tale med sine tyske eller polske kolleger, for der må også være nogle der, der ikke er tilfredse med, at der kommer en gris fra Danmark, får nye nummerplader på og så bliver solgt som en tysk eller polsk gris, sagde han.

Fødevareminister Jacob Jensen kvitterede for forslagene og slog igen fast, at regeringen arbejder på at finde løsninger inden for de rammer, som EU tillader.

- Som fødevareminister i Danmark har jeg selvfølgelig en interesse i, at gøre noget for at grisene opfedes og slagtes i Danmark.