Nyhed

Regeringsparti kommer ind i kampen mod smågriseeksporten

Moderaterne vil bekæmpe den store eksport af smågrise. Forbundsformand Ole Wehlast roser regeringspartiet og glæder sig især over forslaget om en kontant belønning for at lade grise slagte i Danmark.
Genre: Grisetransport
Genre: Grisetransport

Regeringspartiet Moderaterne blæser torsdag til kamp mod den store eksport af levende smågrise, der har overgået antallet af slagtninger herhjemme.

- Det giver ikke nogen mening at eksportere 14 millioner smågrise og lukke slagterier i Danmark, siger landbrugs- og fødevareordfører Charlotte Bagge i et interview med Avisen Danmark.

Hun kritiserer sammen med partiets spidskandidat til Europa-Parlamentsvalget Stine Bosse, at der lukkes slagterier i Danmark, mens eksporten af levende grise kun stiger. Fødevareforbundet NNF har længe forsøgt at råbe politikerne op, og forbundsformand Ole Wehlast roser Moderaterne for at lytte.

- Deres forslag kunne være skrevet på mit kontor, siger han.

Indsats i både EU og på Christiansborg

De to Moderaterne-politikere siger til Avisen Danmark, at indsatsen skal foregå både i EU og herhjemme. I Bruxelles vil partiet have indført strengere regler for transport af grise, hvor transporttiden blandt andet skal sættes ned fra maksimalt 24 timer til otte timer. Grisene skal også have mere plads og adgang til mad.

Herhjemme foreslår partiet at indføre en kontant belønning til de landmænd, der vælger at producere grise til slagtning i Danmark i stedet for at eksportere dem.

- Det, synes jeg, er en rigtig god idé. Vi ved, at landmændene er forretningsfolk, der går efter, hvor pengene er. Det skal selvfølgelig også være rentabelt at lave grise til slagtning herhjemme, siger han.

Grøn omstilling behøver ikke betyde færre slagtesvin

Sideløbende med indsatsen mod smågriseeksporten har Moderaterne et langsigtet mål om at, at der skal produceres færre grise herhjemme og i stedet produceres flere plantebaserede fødevarer. Ole Wehlast erklærer sig enig i, at der skal sættes skub i den grønne omstilling af dansk landbrug, og han mener ikke, at det behøver at betyde færre slagtesvin i Danmark.

- I dag eksporterer vi 14 millioner smågrise årligt. Hvis vi helt stopper eksporten, kan vi godt producerer flere slagtesvin herhjemme, samtidig med at det samlede antal grise født i Danmark går væsentligt ned, siger han.

Udmeldingen fra Moderaterne om, at der skal sættes ind mod smågriseeksporten, glæder i særlig grad Ole Wehlast, fordi det kommer fra et regeringsparti.

- Det giver jo et håb om, at de kan få de øvrige regeringspartier med på vognen, så forslagene kan blive til virkelighed. Vi ved, at hverken Venstre eller Socialdemokratiet er glade for eksporten af smågrise, så jeg håber, at de vil støtte de her forslag fra Moderaterne, siger han.


Forbundsformand Ole Wehlast var onsdag den 29. november i inviteret til at deltage i et lukket ekspertmøde i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Her fik han blandt andet mulighed for at understrege pointen om, at eksport af smågrise i bund og grund er eksport af arbejdspladser.