Nyhed

Prisvinder: Folk arbejdede for 2 euro i timen

Mindsteløn i Tyskland har gjort en forskel, lød det fra international sekretær hos det tyske fødevareforbund NGG

Mindsteløn i Tyskland har gjort en forskel, lød det fra international sekretær hos det tyske fødevareforbund NGG

Han vidste godt, at det med mindsteløn ikke er alle fagforbunds livret.

Men for fødevarearbejderne i Tyskland har det gjort en forskel, lyder det fra Peter Schmidt, international generelsekretær for det tyske fødevareforbund NGG.

- De tyske politikere gik ind og sagde, at Tyskland ikke kunne konkurrere på grund af høje lønninger, og dermed røg beskyttelsen mod lave lønninger. Især i kødindustrien endte vi der, hvor folk arbejdede for to euro. Ja, to euro i timen, før vi fik indført en mindsteløn, sagde han på kongressen, da det tyske forbund modtog Fødevareforbundet NNF's solidaritetspris på 10.000 euro.  

Peter Schmidt forklarede, at de andre tyske fagforbund i begyndelsen ikke bakkede op, fordi de lagde vægt på selv at forhandle overenskomsterne:

- Men vi kunne ikke nå resultaterne uden hjælp, og efterhånden fik vi også opbakning fra de andre forbund, sagde han og lagde samtidig vægt på, at uden international hjælp - fra blandt andre Fødevareforbundet NNF - i kampen mod ultra lave lønninger og social dumping, så var der ikke kommet resultater i Tyskland.

Kampen for tyske NGG er langt fra slut. Lønningerne og arbejdsforholdene, i den tyske fødevareindustri, er stadig meget pressede.

- Til sidst vil vi vinde kampen mod racet mod bunden. Men kun hvis vi internationalt arbejder sammen.   

Tyskland indførte mindstelønnen på 8,5 euro timen plus omkostninger til social sikring ved årsskiftet 2015.