Foto af Monika blev fyret fra kantinen på Danish Crown i Blans. Nu arbejder hun på Sønderborg Kaserne, der er lavet om til et asylcenter.
Nyhed

Monika fik knust hælen: Så stak ISS hende en fyreseddel

Monika Johannsen fik knust hælen da hun mødte ind på arbejde hos Danish Crown i Blans. Da hun ikke kunne starte igen på fuldtid, gav ISS hende en fyreseddel fra kantinen på slagteriet

Monika Johannsen fik knust hælen da hun mødte ind på arbejde hos Danish Crown i Blans. Da hun ikke kunne starte igen på fuldtid, gav ISS hende en fyreseddel fra kantinen på slagteriet. Nu har hun fået erstatning og er kommet videre i nyt arbejde

Det første, der møder de tusindvis af ansatte på landets slagterier, er karrusel-indgangen. Med et plastikkort bipper man sig igennem den runde karrusel, inden man træder ind på slagteriet.

Hvad der skulle have været starten på en helt almindelig arbejdsdag i kantinen på slagteriet i Blans i Sønderjylland tilbage i 2009, endte som et mareridt for 36-årige Monika Johannsen.

- Da jeg træder ind i karrusellen, får den nederste metalstang fat i min sko, og min hæl bliver knust mellem to stykker metal, fortæller Monika Johannsen.

Efter ulykken bliver den nederste metalstang fjernet, og Danish Crown får ansvaret for ulykken. Hælknoglen blev smadret og akilleshælen er ødelagt.

Monika blev sygemeldt i 14 dage, men håbede, at hun kunne være hurtigt tilbage.

Men sådan gik det desværre ikke. Først næsten fire år senere, i 2013, var hun klar til at vende tilbage til arbejdet efter fem operationer i hælen.

Smerterne kæmper hun stadig med, da flere af operationerne ikke gik som hun og lægerne håbede.

Monikas job blev udliciteret: ISS tog ikke hensyn til ulykken

Lige inden Monika var ved at være klar til at vende tilbage til slagteriet, fik hun ny arbejdsgiver.

Danish Crowns kantine var nemlig blevet udliciteret til rengørings- og kantinegiganten ISS. De var klare i mælet. Hvis du ikke kan vende tilbage på fuldtid 37 timer om ugen, så er du ikke længere ansat her.

Monika havde stadig store smerter i hælen og kunne ikke klare at stå op otte timer om dagen på arbejde.

Så hun fik en fyreseddel fra ISS.

- Jeg gik på tåen og kunne ikke have en almindelig sko på. Jeg kommer nok aldrig til at kunne have et almindeligt produktionsarbejde, hvor jeg skal stå op hele arbejdsdagen. Men hvis jeg fik lov til at sidde ved kassen et par timer om dagen, tror jeg godt jeg kunne klare det. Men det fik jeg aldrig lov til at forsøge hos ISS, fortæller Monika Johannsen.

Men fyresedlen var ulovlig. En forholdsvis ny EU-dom siger nemlig, at hvis man er kommet til skade på arbejdet og har nedsat arbejdsevne, så skal arbejdsgiveren tage særlige hensyn til medarbejderen.

Det gjorde ISS ikke, da de gav Monika Johannsen ultimatummet; 37 timer eller forsvind.

- Selvom lovgivningen er ret ny, så er sagen klar. ISS skulle have taget særlige hensyn til Monikas arbejdsskade, i stedet for at give hende valget mellem en fyreseddel eller at komme tilbage på fuld tid. De forsøgte slet ingen ting, og det siger loven man skal, fortæller Claus Gaarde, arbejdsskadekonsulent i Fødevareforbundet NNF.

Udover en erstatning for nedsat erhvervsevne, har ISS indgået et forlig og givet Monika Johannsen løn for en længere opsigelsesperiode, end de oprindeligt ville.

- Pengene var ikke vigtige for mig, men det er rart at få en anerkendelse af den skade jeg har. Nu vil jeg gerne bare videre. Jeg kommer måske til at leve med smerterne hele mit liv, men det får mig ikke til at give op og blive hjemme i sofaen, fortæller Monika Johannsen.

Hjælper flygtninge til at forstå Danmark

Langsom kan man ikke beskylde Monika for at være.

Hun ringede umiddelbart efter fyringen til asylcenteret i Sønderborg og spurgte, om hun kunne starte i virksomhedspraktik i tre uger.

Det blev forlænget med et løntilskudsjob i yderligere tre nye måneder, og i september satte Monika Johannsen sin underskrift på en fastansættelse.

- Det første stykke tid brugte jeg to fingersystemet på tastaturet. Der er rigtigt mange nye ting, jeg skal vænne mig til. For eksempel er det ret udfordrende at tale engelsk med asylansøgerne. Det er til tider også en svær opgave at kommunikere med folk, der kommer fra helt andre kulturer og har været på flugt i flere måneder, siger Monika Johannsen.

For tiden er der omkring 650 flygtninge på Sønderborg Kaserne. Her venter de på, om de kan få asyl og blive i Danmark, eller om de får en afvisning og skal udvises af landet.

Monika Johannsens job er at give de mange flygtninge en ide om, hvordan det danske samfund fungerer uden for asylcenterets mure.

Her foregår en del af arbejdet bag et skrivebord, hvor hun har mulighed for at hvile hælen.

Hun koordinerer såkaldte praktikforløb for flygtninge. Det er korte praktikophold, hvor de skal løse praktiske opgaver på asylcenteret, lige fra havearbejde til at gå i køkkenet.

- For mig var det vigtigt ikke at blive indelukket og sur på hele verden, fordi jeg havde ondt i foden og stod uden arbejde. Det handler om at få det bedste ud af situationen, og lige nu er jeg rigtig glad for mit nye arbejde, hvor jeg lærer nyt hver dag, siger Monika Johannsen.

ISS: Vi er kede af det

I en mail skriver kommunikationschef Anne Anker fra ISS, at virksomheden beklager sagen.

- På det tidspunkt hvor ISS opsagde Monika Johannsen, var vi ikke bekendt med, at hun havde nedsat erhvervsevne. På opsigelsestidspunktet havde hun været langtidssygemeldt fra ISS. Vores normale praksis ved medarbejdere, der rammes af nedsat erhvervsevne, er, at vi i samarbejde med medarbejderen så vidt muligt tilbyder at finde en løsning, hvor arbejdet er tilpasset medarbejderens ændrede fysiske formåen. ISS indgik derfor også i samarbejde med Monikas fagforening et forlig. Vi er kede af, at det ikke var muligt at få Monika tilbage i arbejde efter hendes lange sygefravær. Sådan skriver Anne Anker, kommunikationschef i ISS i en skriftlig kommentar. 

Hvem ved hvad fremtiden bringer?

Fremtiden tænker Monika også over. Lige nu er planerne at uddanne sig indenfor finansøkonomi, men hvornår ved Monika endnu ikke.

- Jeg har fundet ud af, at jeg er ret god til tal, og at det ikke er så farligt, at arbejde bag et skrivebord, som jeg frygtede. Men lige nu suger jeg erfaring til mig, og så må vi se hvornår jeg eventuelt skal tilbage på skolebænken, siger Monika Johansen, der har et godt råd til andre der ender i samme situation som hende:

- Man må for alt i verden ikke give op på forhånd. Man skal bevare sit gode humør, og så ellers bare komme ud og banke på dørene. Hvis man tør tænke lidt ud af boksen, kan man sagtens komme ind i andre brancher end lige fødevarebranchen.

Hun sidder dog ikke stille hele dagen, men er også ude og hjælpe asylansøgerne med deres praktikker rundt om på kasernen.

- Jeg var noget nervøs for, om jeg overhovedet kunne finde ud af at sidde stille flere timer ad gangen. Men med lidt øvelse går det rigtig godt, siger Monika Johannsen.