Foto af Finske lønmodtagere demonstrerer mod regeringens enorme sparekrav 18. september. Fødevareforbundet NNF bakker op
Nyhed

Finland: Regeringen angriber lønmodtagere med enorme sparekrav

Den nye finske regering vil svække lønmodtagernes ret til kollektive aftaler med en ny sparepakke. Det vil koste mellem fire og seks procents lønnedgang for finske lønmodtagere

Den nye finske regering vil svække lønmodtagernes ret til kollektive aftaler med en ny sparepakke. Flere finske fagforeninger vurderer at regeringens sparepakke vil koste mellem fire og seks procents lønnedgang for finske lønmodtagere

Mindre overarbejdstillæg, mindre tillæg for weekend- og aftenarbejde, ingen sygeløn på første sygedag, færre feriedage.

Det er nogle af de forringelser, som den borgerlige finske regering vil indføre ved lov.

Den nye finske regering fremlagde den 9. september en omfattende sparepakke, hvor to helligdage, nemlig Kristi Himmelfartsdag og Helligtrekongersdag, fremover skal være fridage - uden løn. 

Tiltaget mindsker ikke antallet af timer, der skal arbejdes i løbet af et år, men kun lønnen.

Der indføres også en karensdag, så ingen får løn på første sygedag.

Fra dag to til dag ni under sygdom vil der fremover kun blive udbetalt 80 procent af lønnen. Indtil nu har der været fuld løn under sygdom i Finland, ligesom vi har det i Danmark.

Op til seks procents lønnedgang

Tilsammen vurderer det finske fagforbund for fødevarearbejdere (SEL), at finske lønmodtagere risikerer en lønnedgang på mellem fire og seks procent.

Det er især lavtlønsgrupper med eksempelvis deltidsarbejde, der bliver hårdest ramt. 

- Det er en meget dramatisk sparepakke, som ikke bare vil svække almindelige finske lønmodtageres indkomst. Sparepakken undergraver også de finske lønmodtageres ret til selv at forhandle løn- og arbejdsvilkår. Det er fuldstændigt urimeligt, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Borgerlig regering vil spare sig ud af økonomisk krise

I den offentlige sektor halveres betalingen for alt overarbejde, og tillægget for at arbejde på søndage falder fra 100 til 75 procent. Samtidig får alle offentligt ansatte forkortet deres ferie fra 38 til 30 dage, hvilket ifølge regeringen vil spare Finland for 640 millioner euro om året.

Ud over dette sænkes de afgifter, som arbejdsgivere skal betale til sociale formål.

Finland har igennem de seneste år været hårdt ramt økonomisk og har været i såkaldt recession. Blandt andet har den økonomiske krise i Rusland ramt Finland hårdt på eksporten, ligesom en af Finlands største virksomheder Nokia har været under pres af Apples Iphone.

Samtidig er den finske papir- og skovindustri under hårdt pres netop på grund af digitale løsninger, der mindsker brugen af papir. 

Statsminister Juha Sipilä, der er mangemillionær og forretningsmand, siger i kølvandet på dette udspil, at han er forberedt på et større ramaskrig.

- Det bliver smertefuldt, siger Juha Sipilä til det officielle finske nyhedsbureau, Yle.

Sparekrav mødes af store protester

Den finske fagbevægelse har indkaldt til massedemonstration den 18. september i Helsinki for at markere den udbredte modstand mod den borgerlige regerings sparekrav.

Samtidig vil fagforeningerne sætte fokus på, at sparepakken kan være i strid med FNs arbejdsorganisation ILOs konventioner. 

- Den finske regering respekterer ikke lønmodtagerne og arbejdsgivernes ret til at aftale løn- og arbejdsvilkår. Vi følger situationen nøje og er klar til at hjælpe vores finske kolleger så godt vi kan, siger Tage Arentoft.  

Flere finske fagforeninger har taget initiativ til en underskriftindsamling mod sparepakken (bemærk: på finsk).