Nyhed

Få strejker i fødevarebranchen

Kun 15 gange blev arbejdet standset på grund af strejker på danske slagterier og andre fødevarevirksomheder i 2014. Lidt flere ansatte har dog været en del af strejkerne
Slagteri slagteriarbejder industri
Slagteri slagteriarbejder industri

Kun 15 gange blev arbejdet standset på grund af strejker på danske slagterier og andre fødevarevirksomheder i 2014. Lidt flere ansatte har dog været en del af strejkerne

Det er slut med lange og vilde strejker på landets slagterier og fødevarevirksomheder.

I 2014 var der kun 15 arbejdsstandsninger. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I alt var 1.241 ansatte involveret i de 15 strejker.

Det giver i alt 2.300 tabte arbejdsdage.

- Det er positivt, at lønmodtagerne og arbejdsgiverne løser konflikterne på arbejdspladserne, uden ret mange overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Men det er ikke ensbetydende med, at alt er perfekt. Der er fortsat behov for forbedringer af løn- og arbejdsvilkår i fødevarebranchen, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF og fortsætter:

- Forbedringer skaber vi gennem forhandlinger både lokalt på arbejdspladsen og centralt i overenskomsterne. Vi ved at mange oplever nedslidning og hårdt fysisk arbejde. Det skal vi gøre noget ved.

I forhold til 2013 er der tale om en lille stigning på fem flere strejker, og der har været 505 flere ansatte involveret i strejkerne.

10 år med færre og mindre strejker

Fødevarebranchen følger nogenlunde den samme udvikling som resten af det private arbejdsmarked.

Her har der nemlig også været en stigning i antallet af tabte dage fra 10.400 i 2013 til 15.900 i 2014.

Industrien er det område på det private arbejdsmarked med flest strejker.

Men kigger man længere tilbage i tiden, så har de seneste år budt på markant færre og mindre strejker end tidligere.

I 2004 var der 227 strejker i fødevareindustrien, med 30.000 tabte arbejdsdage.