Nyhed

Stor fødevarekonflikt afblæst på Island

Ny overenskomst sikrer store lønstigninger til de islandske fødevarearbejdere efter to dages storkonflikt

Ny overenskomst sikrer store lønstigninger til de islandske fødevarearbejdere efter to dages storkonflikt

En mindsteløn på 15.200 kroner om måneden.

Det har været kravet fra de islandske fødevarearbejdere i forbindelse med forhandlinger om en ny overenskomst på vulkanøen.

Efter månedlange forhandlinger, flere strejker og to dages storkonflikt, blev kravet om en markant højere mindsteløn opfyldt, og en ny 3½-årig overenskomst er indgået.

Det er fagforbundet SGS, der blandt andet organiserer fødevarearbejdere, bygningsarbejdere og ufaglærte i turistsektoren, som har lavet aftalen. 

Overenskomsten indebærer, at mindstelønnen bliver hævet til 15.200 kroner i løbet af de kommende tre år.

- Aftalen betyder en markant stigning for de lavestlønnede. Det betyder, at vi når vores mål om at hæve mindstelønnen til 15.200 kroner indenfor tre år. Samtidig har vi fået en ekstra stigning for de ansatte i fiskeindustrien, hvor mange af vores medlemmer arbejder, siger Drifa Snædal, leder af fagforbundet SGS.

Flere job for at betale huslejen

Drifa Snædal forklarer, at mange faglærte og ufaglærte i dag er tvunget til overarbejde eller at tage et ekstra job for betale huslejen og få hverdagen til at hænge sammen økonomisk.

- Jeg tror alle kan se, at det er helt rimelige krav, som SGS har bedt om. Man skal kunne leve af sin løn, uden at skulle have flere job, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF. 

I første omgang ville arbejdsgiverne kun tilbyde en lønstigning på 3,5 procent, hvilket var markant lavere end den endelige aftale.

Forhandlingerne har stået på i flere måneder, og de islandske lønmodtagere har undervejs flere gange nedlagt arbejdet.

Nu skal aftalen til urafstemning blandt de islandske fødevarearbejdere, og alle strejker er afblæst, indtil resultatet ligger klar.