Foto af Ivan Bertelsen mistede jobbet på grund af handelskrigen med Rusland
Nyhed

Fyret på grund af EU's udenrigspolitik

Ivan Bertelsen er 56 år og arbejdsløs. EU's handelskrig med Rusland har kostet ham og 142 andre slagteriarbejdere jobbet hos Tican i Fjerritslev. Fødevareforbundet NNF foreslår europæisk jobfond

Ivan Bertelsen er 56 år og arbejdsløs. EU's handelskrig med Rusland har kostet ham og 142 andre slagteriarbejdere jobbet hos Tican i Fjerritslev. Fødevareforbundet NNF foreslår europæisk jobfond

For seks måneder siden blev han fyret som slagteriarbejder hos Tican i Fjerritslev.

Her arbejdede han i 21 år. Sammen med omkring 160 kolleger udbenede han cirka 55.000 forender om ugen på afdelingen.

I dag er han arbejdsløs og i aktivering.

- Jeg har min alder i mod mig. Når man er oppe i årene bliver man hurtigt sorteret fra, og min kokke-uddannelse er forældet. Hvis jeg starter som lærling nærmer jeg mig de 60 år før jeg får et svendebrev, og så er det nok de færreste der vil hyre mig, siger Ivan Bertelsen.

Hans arbejdsplads igennem mange år lukkede. I følge Ticans ledelse, på grund af den russiske boykot af fødevarer.

Siden januar 2014 har Rusland nægtet at importere svinekød fra EU-lande. Det forbud blev udvidet til alle former for fødevarer i august 2014.

Det skete på grund af den politiske konflikt om Ukraine mellem EU og Rusland.

Der er langt til efterlønnen

Ivan Bertelsen har været på arbejdsmarkedet siden han var 18 år, og han har over syv år tilbage, inden han kan trække sig tilbage og gå på efterløn, når han er 63½ år.

- Jeg kan godt mærke, at jeg har været 38 år på arbejdsmarkedet. Jeg fik en blodprop for nogle år siden. Der er mere end syv år til, jeg kan gå på efterløn, så det er lang tid, siger Ivan Bertelsen.

Han krydser fingre for, at der bliver en ledig stilling til ham på Ticans slagteri i Thisted.

Men der er rift om jobbene. Mange af de nu fyrede slagteriarbejdere håber at kunne fortsætte hos Tican i Thisted.

- Der er ikke mange job heroppe i Nordvestjylland.

Tican Fjerritslev _Stilhed _MG_1882 Copy  På Tican i Fjerritslev hænger kun forklæderne tilbage. De ansatte er fyret og produktionen er lukket ned. 

Jobfond skal støtte de lønmodtagere der rammes af handelskrige

I Nordvestjylland er slagteriarbejderne ærgerlige over at blive fanget i et politisk spil.

- Det kan ikke passe, at det er os slagteriarbejdere, der skal betale for EU's udenrigspolitik. Når det samlede EU er i handelskrig, skal vi ikke betale med vores job, siger Johnny Olsen, tidligere tillidsrepræsentant for de 143 fyrede slagteriarbejdere hos Tican i Fjerritslev.

Derfor foreslår Fødevareforbundet NNF, at der oprettes en europæisk jobfond, så lønmodtagere der bliver fyret på grund af politiske handelskrige, kan få økonomisk tilskud til uddannelse og jobsøgning.

- De hundredevis af lønmodtagere, der mister jobbet på grund af den udenrigspolitiske konflikt med Rusland, bør fællesskabet hjælpe ved at sikre, at de kommer videre i nye job og uddannelse. Der har været meget fokus på de virksomheder, der er ramt af handelskrigen, men desværre bliver medarbejderne ofte glemt, siger Ole Wehlast, forbundsformand i Fødevareforbundet NNF.

Jobfonden vil give virksomheder og medarbejdere en øget sikkerhed, når virksomheder satser på nye eksportmarkeder.