Nyhed

Løndumping: Færdiglavede salater i danske supermarkeder produceres under elendige vilkår i Malmö

Ansatte hos Sunsalat i Malmö får ned til 6.500 kroner om måneden for at producere færdiglavede salater, der sælges i danske supermarkeder

Ansatte hos Sunsalat i Malmö får ned til 6.500 kroner om måneden for at producere færdiglavede salater, der sælges i danske supermarkeder

I mange danske supermarkeder kan man købe færdiglavede salater under navnet Sunsalat, blandt andet pastasalater, kartoffelsalater og hummus.

På den anden side af Øresund bliver salaterne produceret til en elendig løn og under dårlige arbejdsvilkår hos virksomheden Sunsalat i Malmö.

Sådan lyder anklagen det fra det svenske fagforbund Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, der igennem længere tid har forsøgt at tegne overenskomst med virksomheden uden held.

- Ifølge oplysninger fra nogle af de ansatte, så tjener de mellem 8.000-10.000 svenske kroner om måneden (6.500-8.000 danske kroner, red.). Derudover får de ansatte ikke løn for overarbejde, de får ikke løn for den første uges ansættelse, og de skal arbejde om søndagen uden løn, siger Benny Kolnby, talsmand for Livsmedelsarbetareförbundet i Malmö.

Han oplyser, at de ansatte burde tjene omkring 20.000 svenske kroner om måneden ifølge branchens overenskomst.

Danske supermarkeder sælger salater produceret til lave lønninger

Sunsalat producerer salater og færdigretter som sælges i danske supermarkeder, eksempelvis Coop, Føtex, REMA1000, Netto og Irma.

Sunsalat har tidligere haft produktion i København, men den danske virksomhed gik konkurs i 2012, og siden har en ny virksomhed slået sig ned i Malmö under samme navn.

- Sunsalat benytter sig af løndumping for at konkurrere på det danske marked. Andre fødevarevirksomheder som respekterer arbejdsmarkedets spilleregler risikerer at blive udkonkurreret, og det er i allerhøjeste grad usundt, siger Benny Kolnby.

Steven Munyungabira har været ansat hos Sunsalat i otte måneder. 

- Den første uge får man intet betalt, siger Steven Munyungabira til Skånska Dagbladet.

Sunsalats produkter bliver stort set kun solgt i Danmark.

Fødevareforbundet NNF er frustreret over den ulige konkurrence, som danske fødevarevirksomheder bliver udsat for, når en svensk konkurrent dumper lønnen så voldsomt.

Derfor bakker Fødevareforbundet NNF også op om Livsmedelsarbetareförbundets forsøg på at få en overenskomst med virksomheden.

- Jeg håber meget, at Sunsalat vil tegne overenskomst med vores svenske kolleger i Livsmedelsarbetareförbundet. De svenske fødevarearbejdere fortjener en ordentlig løn på Sunsalat. Samtidig er det unfair konkurrence over for de danske fødevarevirksomheder, som overholder spillereglerne på arbejdsmarkedet og betaler en ordentlig løn. De har svært ved at konkurrere med virksomheder, som benytter sig af løndumping, siger Flemming Dal Cortivo, forbundssekretær for fødevareindustriområdet i Fødevareforbundet NNF.

Udlændinge bliver udnyttet 

I følge Steven Munyungabira og Gaurab Adhikari tør ingen af de ansatte at protestere over den manglende løn, fordi de ansatte befinder sig i udsatte positioner, og udskiftningen blandt medarbejderne er stor.

Livsmedelsarbetareförbundets mener, at Sunsalat udnytter, at mange af de ansatte først er kommet til Sverige for nylig.

- De ansatte bliver udnyttet groft, da mange ansatte ikke kender til deres rettigheder på det svenske arbejdsmarked. Mange er kommet til Sverige for nylig og taler ikke svensk, fortæller Benny Kolnby.

Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, har fundet en række andre tegn på uregelmæssigheder og har derfor kontaktet Arbejdsformidlingen, Migrationsverket og skattemyndigheder, Arbejdstilsynet, samt politianmeldt virksomheden.

Sunsalat: Vi overvejer at flytte til Danmark

Hos Sunsalat er man uforstående overfor kritikken af løn- og arbejdsvilkårene hos virksomheden.

- Vi overholder den svenske lovgivning, så jeg forstår slet ikke hvorfor den svenske fagforening har set sig sure på os. Vi ønsker ikke at have en overenskomst, fordi Livsmedelsarbetareförbundet har en masse urimelige krav. Vi betaler pension, forsikring og en fair løn, siger Amon Chaudri, administrerende direktør i Sunsalat.

Han mener at fagforeningen blander sig for meget i virksomheden, og overvejer at forlade Sverige.

- Hvis det her bøvl med fagforeningen fortsætter, så tror jeg, at virksomheden vil flytte til Danmark, siger Amon Chaudri.

Coop: Vi har bedt om en redegørelse 

Sunsalats produkter bliver blandt andet solgt i Coops supermarkeder landet over.

Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen oplyser, at Coop har bedt Sunsalat om at redegøre for arbejdsforholdene på virksomheden.