Nyhed

Fagforbund raser: Lønnedgang på 11.000 kroner om året i Finland

Fagforbund for fødevarearbejdere i hele norden er vrede over den finske regerings forslag om voldsomme forringelser af løn- og arbejdsvilkår i Finland

Fagforbund for fødevarearbejdere i hele norden er vrede over den finske regerings forslag om voldsomme forringelser af løn- og arbejdsvilkår i Finland. Lønmodtagere risikerer en lønnedgang på op til 11.000 kroner om året 

Den finske regering er i gang med at slå benene væk under det finske arbejdsmarked.

Så dramatisk lyder kritikken fra Nordisk Union, en sammenslutning af fagforbund, der organiserer fødevarearbejdere i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island og Færøerne.

Fagforbundene kritiserer den finske regerings forslag om at fjerne løn under sygdom på første sygedag, helligdagsbetaling for to helligdage, samt en række andre forringelser af lønmodtagernes vilkår i Finland.

- Det vil ramme de finske lønmodtagere hårdt, hvis regeringen får held til at vedtage reformerne. Samtidig er det også et uhørt angreb på arbejdsmarkedets parters ret til at forhandle løn- og arbejdsvilkår, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF.

Reformer vil betyde lønnedgang for finske fødevarearbejdere

Regeringen har tidligere i december forhandlet med arbejdsmarkedets parter for at blive enige om en reformpakke.

De forhandlinger er dog brudt sammen, og nu vil regeringen vedtage reformerne uden om lønmodtagere og arbejdsgivere.

- Vi har en god tradition i norden for at inddrage arbejdsmarkedets parter, når der skal laves store forandringer på arbejdsmarkedet. Den finske regering er ved at ødelægge dette princip, og det er en farlig vej at gå, siger Tage Arentoft.

Konkret vil reformerne betyde en væsentlig lønnedgang for mange finske lønmodtagere.

- Nordisk Union er bekymret for fremtiden for de finske fødevarearbejdere og hvad det kommer til at betyde for deres indkomst. Afhængig af brancher og sektorer, risikerer lønmodtagere at miste op mod 11.000 kroner om måneden. Sådan skriver Nordisk Union i en fælles udtalelse. 

Der har i løbet af efteråret været voldsomme protester mod den finske regerings sparepolitik, og de finske fagforbund varsler endnu flere protester, hvis regeringen fortsætter sine planer om forringelser af lønmodtagernes vilkår. 

Læs hele udtalelsen fra Nordisk Union