Foto af Carsten Hjorth (t.v) er fællestillidsrepræsentant på Esbjerg Mejeri. Siden januar har mejeriet ansat 30 nye kolleger
Nyhed

Esbjerg Mejeri oplever fremgang

Produktionen vokser, og eksporten stiger. På Esbjerg Mejeri går det så godt, at man har ansat op mod 30 nye medarbejdere siden januar

Produktionen vokser, og eksporten stiger. På Esbjerg Mejeri går det så godt, at man har ansat op mod 30 nye medarbejdere siden januar

Kakaomælk, laktosefri mælk, milkshake, supper, sovse, kaffe og over 300 andre produkter. Esbjerg Mejeri er ikke som de fleste mejerier.

Her produceres en lang række nicheprodukter, der alle er UHT-behandlet, altså varmebehandlet ved 146 grader i tre sekunder.

Produkterne bliver revet ned fra hylderne, både i Danmark og i udlandet med så høj fart, at mejeriet har ansat op mod 30 nye medarbejdere siden januar.

De fleste er inden for Fødevareforbundet NNFs område. 

- Det er en rigtig god fornemmelse, at kunne byde velkommen til så mange nye kolleger. Det er udtryk for, at det går godt, og at vi laver kvalitetsprodukter, der er efterspurgte, siger Carsten Hjorth, der er fællestillidsrepræsentant for 140 medlemmer af Fødevareforbundet NNF.

I alt arbejderder omkring 230 på mejeriet. Mejeriet er et nichemejeri med mange forskellige produkter, og der skiftes ofte ud i  sortimentet. 

- Vi udvikler hele tiden nye produkter. Vi har ændret på omkring 122 produkter alene i 2015, så der er konstant omstilling et sted i produktionen, siger mejerichefen Jan Mikkelsen.

Fra bager til slagteriarbejder til mejeriarbejder 

Flere af medarbejderne er tidligere slagteriarbejdere, der har skiftet kniven ud med mælk og højteknologiske maskiner. En af dem er Holger Lund. 

Han er udlært bager og konditor, og har arbejdet på kreaturslagterier. De sidste 2½ år har han været mejeriarbejder
på Esbjerg Mejeri.

 - Det tager tid at blive kørt ind i arbejdet. Vi tester og overvåger produktionen hele tiden, og man skal kunne overskue de mange processer og it-baserede maskiner. Samtidig skal man lige vænne sig til at arbejde i teams, og være
afhængig af sine kolleger, fortæller Holger Lund. 

Han er i gang med at sikre sig, at trykket er korrekt i milkshake-produktionen, så låget ikke sprænger, hvis en kunde i supermarkedet trykker hårdt på bægeret.

 Teknologi kræver samarbejde og it-kompetencer Det er langt fra nok, at have hænderne skruet godt sammen og kunne tage fra.

I dag kræver det både faglige, menneskelige og almene kompetencer at arbejde hos Esbjerg Mejeri. 

- Man skal ikke bare være dygtig fagligt, men også have de menneskelige egenskaber der gør, at man er god til at samarbejde, arbejde i teams og kunne finde på kreative løsninger på problemer i produktionen. Vi er ikke fabriksarbejdere i traditionel forstand. Vi er snarere vidensarbejdere i industrien. Vi arbejder med højteknologiske processer, som man skal kunne betjene med it, og ikke mindst være klar på at tage ansvar og kunne arbejde i teams, siger Carsten Hjorth.

Man forventer ikke, at nye medarbejdere kan det hele fra starten. Opkvalificering og uddannelse er en nødvendighed for at være på Esbjerg Mejeri, og uddannelse er en integreret del af Arla Foods' strategi. 

- Vi har automatiseret voldsomt i løbet af de seneste 7-8 år. Det stiller store krav til vores nye kolleger, men i mindst lige så høj grad også de kolleger, som har arbejdet her i mange år. Det er svært at fortsætte her på mejeriet, hvis man ikke har lyst og mod på hele tiden at opkvalificere sine kompetencer. Tidligere var der mange som manuelt flyttede rundt på produkterne. Det gør vi ikke længere, siger Carsten Hjorth.