Nyhed

Unge er usikre på jobbet

Unge fritidsjobbere er usikre på jobbet og kender tit ikke deres rettigheder. Det gør Jobpatruljen noget ved. I disse uger besøger Jobpatruljen Fyn. Kom med en tur i Rosensgårdcentret i Odense

Unge fritidsjobbere er usikre på jobbet og kender tit ikke deres rettigheder. Det gør Jobpatruljen noget ved. I disse uger besøger Jobpatruljen Fyn. Kom med en tur i Rosengårdscentret i Odense 

Ikke alle unge smækker benene op og slapper af i sommerferien. Mange bruger nemlig ferien til at tjene lidt ekstra penge, ved at tage et fritidsjob.

Men når man er ny på arbejdsmarkedet kan det være svært at gennemskue hvilke rettigheder man har som lønmodtager.

Derfor tager fagbevægelsens jobpatrulje hver sommer ud og snakker med unge i sommerlandet. Kom med til Rosengårdscentret, hvor Jobpatruljen har været på besøg. 

Ikke alle er kede af den våde og triste danske sommer. På en regnvåd hverdag, er der fyldt godt op på parkeringspladsen foran Rosengårdscentret i Odense.

Inden for i tørvejret arbejder unge med at lange brød og kød over disken til de mange sommerkunder, som har søgt tilflugt i storcentret.

Nanna Iversen og Jon Henningsen er også i Rosengårdscentret, men ikke for at shoppe. De er en del af Jobpatruljen, som er ude og snakke med unge under 18 år, som arbejder i butikkerne i Rosengårdscenteret.

- Mange fritidsjobbere er helt nye på arbejdsmarkedet og kender ikke til spillereglerne. Det er ikke noget man lærer i folkeskolen. Så vi tager ud og snakker med de unge og hører om deres arbejdsforhold. Mange ved ikke, at der gælder en række særlige regler for unge under 18 år, eksempelvis hvor meget de må løfte og hvor mange timer de må arbejde, fortæller Nanna Iversen fra Jobpatruljen. 

Ansættelseskontrakt - den fik jeg aldrig

Hos Andersens Fisk Ost og Vin arbejder 17-årige Camilla Kristensen. Hun er glad for Jobpatruljens besøg.

- Det er meget rart, at der er nogen som interesserer sig for hvordan jeg arbejder. Det er ikke noget vi rigtigt snakker om i gymnasiet, siger Camilla Kristensen.

Hun har arbejdet to år hos fiskehandleren og er glad for jobbet. Alligevel har arbejdsgiveren ikke helt styr på reglerne.

Camilla har nemlig ingen ansættelseskontrakt, og hun fortæller, at hun er ret sikker på, at hun løfter mere end 12 kilo ad gangen, ligesom hun selv skal finde en afløser, hvis hun bliver syg.

- Det er nogle ret almindelig fejl, som vi desværre ofte møder. Mange unge ved ikke, at det er arbejdsgiverens ansvar at finde en afløser eller at de har ret til feriepenge. I ferieperioder ser vi også at mange arbejder flere timer om dagen end de egentlig må, siger Jon Henningsen fra Jobpatruljen.

Sidste år svarede 39 procent af fritidsjobberne, at de løftede mere end tilladte 12 kilo, og selvom det er alene er arbejdsgiverens ansvar at finde en afløser ved sygdom, så svarer 20 procent af de unge at de selv skal skaffe en afløser.

Det viser tal fra Jobpatruljen

To ud af tre unge har problemer på jobbet

Rygtet om bagerbutikkernes død er ikke kommet til Rosengårdscentret i Odense.

Hos Bager From og Slagteren i Rosengårdscentret er der metervis af kø for at blive ekspederet. De to unge vil gerne tale med Jobpatruljen, men spørger om de ikke kan komme senere.

Hos slagteren er den eneste ansatte under 18 år ikke på arbejde, men han er der et par dage senere, og så er Jobpatruljen velkomne.

- Rigtigt mange unge og såmænd også arbejdsgiverne er glade for at vi kommer forbi. Vi tager en snak og hører om de unges arbejdsforhold. Hvis det ser ud til at der er problemer, så sender vi oplysningerne videre til den fagforening, som virksomheden hører under, siger Jon Henningsen.

Sidste år talte Jobpatruljen med lidt over 3.000 unge. 352 var på Fyn.

I år er målet at få en snak med 400 unge fritidsjobbere i løbet af to uger. Mange af samtalerne giver anledning til bekymring. 

Ved hele 65 procent af besøgene, hvor Jobpatruljen talte med en fritidsjobber i 2014, blev det vurderet, at der er et eller flere problemer i ansættelsesforholdet.

Årets Jobpatrulje ser ikke ud til at være meget anderledes. 

I Nordjylland er man færdig med årets virksomhedsbesøg. Der har resulteret i 144 sager, hvor der er så store problemer, at man har givet oplysningerne videre til de fagforeninger som har overenskomst med virksomhederne.