Foto af Der bor cirka 320.000 mennesker i Island. Det forventes at 10.000 lønmodtagere vil deltage i den aktuelle strejke
Nyhed

Strejke: Islandske fødevarearbejdere vil have fair løn

Islandske fødevarearbejdere strejker torsdag og lægger pres på arbejdsgiverne for at få en mindsteløn på 15.200 kroner. Fødevareforbundet NNF bakker op om de islandske kollegers krav

Islandske fødevarearbejdere strejker torsdag og lægger pres på arbejdsgiverne for at få en mindsteløn på 15.200 kroner. Fødevareforbundet NNF bakker op om de islandske kollegers krav

Frisk fisk og kød kan blive svært at opdrive på Island i den nærmeste fremtid. Ufaglærte og faglærte medarbejdere på Island nedlægger arbejdet torsdag fra middag og frem til midnat.

Bag strejken står fagforbundet SGS, der blandt andet organiserer fødevarearbejdere, bygningsarbejdere og ufaglærte i turistsektoren.

Der forhandles netop nu om nye løn- og arbejdsvilkår for de ufaglærte og faglærte på Island.

Fagforbundet ønsker, at mindstelønnen skal hæves til lidt over 15.200 danske kroner om måneden.

Det vil arbejdsgiverne ikke acceptere, og derfor er forhandlingerne brudt sammen, og der er udsigt til flere strejker i den kommende tid. 

- Det bliver forventet, at vi stiller lave lønkrav for ikke at true den økonomiske stabilitet. Men os der tjener de laveste lønninger, er ikke ansvarlige for den byrde. Vores krav er helt klare. Mindstelønnen skal være 15.200 kroner inden for de næste tre år, skriver Drifa Snædal, leder i SGS.

Fødevareforbundet NNF: Kun rimelige krav

Drifa Snædal forklarer, at mange faglærte og ufaglærte i dag er tvunget til overarbejde eller at tage et ekstra job for betale huslejen og få hverdagen til at hænge sammen økonomisk.

De islandske fødevarearbejdere kan forvente fuld opbakning fra deres danske kolleger i fødevarebranchen. 

- Jeg tror alle kan se, at det er helt rimelige krav, som SGS har bedt om. Man skal kunne leve af sin løn uden at skulle have flere job. Jeg håber, konflikten bliver løst så hurtigt som muligt, så vores islandske kolleger kan se frem til at få en ordentlig løn, siger Tage Arentoft, næstformand i Fødevareforbundet NNF. 

I vinters strejkede læger og lærere med det resultat, at de fik store lønstigninger. Derfor er de islandske fødevarearbejdere frustrerede over, arbejdsgivernes afvisning af en mindsteløn på 15.200 kroner om måneden.

Samtidig er skattelovgivningen blevet ændret til fordel for de højtlønnede.

Det er især ansatte i fødevarebranchen, byggebranchen og turistsektoren, der siger fra torsdag og nedlægger arbejdet.

SGS forventer, at omkring 10.000 lønmodtagere vil deltage i strejken. 

Islændinge bakker op om større mindsteløn

Der er stor opbakning til de faglærte og ufaglærtes kamp for en ordentlig mindsteløn. 91,6 procent af islændingene bakker op om de strejkendes krav.

- Det er på tide, at mindstelønnen er stor nok til at dække vores udgifter. Det er dejligt, at islændingene er enige med os. Nu er det er arbejdsgivernes ansvar at afværge en vanskelig og langvarig konflikt, siger Drifa Snædal.

For torsdagens halvdagsstrejke er blot begyndelsen, på hvad der kan ende med en storkonflikt i slutningen af maj.

Hvis der fortsat ikke sker fremskridt i forhandlingerne med arbejdsgiverne, har SGS varslet nye strejker 6-7. maj og igen 19-20. maj.

Hvis der ikke er blevet lavet en aftale 26. maj, vil en ubegrænset generalstrejke uden sludato træde i kraft.

Blandt de islandske medlemmer af fagforbundet SGS er der stor opbakning til strejkerne.

95 procent af medlemmerne har stemt ja til at bruge strejke-våbnet.