Foto af Vi kæmper for investeringer, gode job og lighed. Det står der på banneret foran 50.000 europæere der kræver politisk handling.
Nyhed

50.000 europæere: Skab job nu

Sammen for anstændige arbejdsforhold og en fair løn. Det var budskabet da 50.000 europæiske lønmodtagere gik på gaden i Bruxelles i fredags.

Sammen for anstændige arbejdsforhold og en fair løn. Det var budskabet, da 50.000 europæiske lønmodtagere gik på gaden i Bruxelles i fredags

Kravet fra lønmodtagerne var job, investeringer og en ny vej for Europa. En stribe europæiske fagforbund stod bag demonstrationen, blandt andet Den Europæiske Sammenslutning af Fødevarearbejdere (EFFAT), som Fødevareforbundet NNF er en del af.

- Krisen har gjort livet for lønmodtagere i fødevarebranchen mere usikkert, især for de unge, og det er blevet nemmere at udnytte udenlandsk arbejdskraft, siger Harald Wiedenhofer, generalsekretær i EFFAT.

26 millioner uden job

Det er en dyster baggrund, som fik de mange tusinde mennesker på gaden i EU's hovedstad Bruxelles.

- Over 26 millioner europæere er uden job. Det er 10 millioner flere, end før krisen begyndte i 2008. Det er derfor, vi demonstrerer. Det er derfor, vi kræver en ny vej for Europa. En vej baseret på lighed, investeringer og job med kvalitet, sagde Bernadette Ségol, formand for sammenslutningen af europæiske fagforbund, ETUC.

ETUC peger på, at bankerne og finanssektoren har fået støtte for 1.000 milliarder euro. Den europæiske fagbevægelse kræver investeringer for 250 milliarder euro, der kan skabe vækst og 11 millioner nye job.

Over 200.000 fødevarejob forsvundet

4,1 millioner mennesker arbejder i den europæiske fødevarebranche på tværs af de 27 EU-lande. Men på bare to år, fra 2008 til 2010, er der forsvundet over 200.000 job i den europæiske fødevarebranche.

- Der er brug for en ny europæisk vej, der sikrer fremtiden for de unge på de europæiske arbejdsmarkeder, og som garanterer jobs af høj kvalitet, uanset hvor i Europa du kommer fra, siger Harald Wiedenhofer.

I den danske befolkning er der opbakning til, at EU skal bruge kræfter på at bekæmpe social dumping, få styr på arbejdskraftens frie bevægelighed og skaffe job de millioner af europæere, der står uden arbejde. Det viser ny undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

39 procent af danskerne mener, at beskæftigelses- og arbejdsmarkedspolitikken er vigtig. Dermed kommer beskæftigelsespolitik ind på en klar andenplads på den europæiske dagsorden.

Se billeder fra fredags demonstration i Bruxelles

Læs mere om valget til Europaparlamentet 25.maj

Vi tager fremtiden tilbage

Se video om forholdene for europas unge lønmodtagere.