Foto af Rune Evensen
Nyhed

Mere end 21.000 har søgt om tidlig pension

Over 21.000 personer har søgt om tidlig pension. Det vidner om, at der er behov for ordningen, sagde beskæftigelsesministeren ved Fødevareforbundet NNF’s kongres, hvor han takkede forbundet for samarbejdet om at gøre ordningen til en realitet.

Mere end 21.000 danskere har søgt om ret til tidlig pension. Det fortalte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, da han talte ved Fødevareforbundet NNF’s 11. ordinære kongres fredag den 24. september:

– Jeg fik de nyeste tal forleden. Over 21.000 har ansøgt om ret til tidlig pension. Og af dem er flest ansøgere fra Fødevareforbundet NNF’s a-kasse og 3F’s a-kasse. Det vidner på alle måder om, at der er behov for sådan en ordning. En ordning for dem, der har arbejdet længst tid. Og oftest med de hårdeste job. Altså præcist som mange af jer, sagde Peter Hummelgaard til de delegerede på kongressen.

Beskæftigelsesministeren takkede også Fødevareforbundet NNF, forbundsformand Ole Wehlast og alle de delegerede for et godt samarbejde – særligt omkring ret til tidlig pension:

– Tidlig pension blev en realitet. Blandt andet fordi I råbte højt. Og for os, som kender jer, så ved man, at når I først råber højt, er det fordi, I mener det. Og fordi der er noget, som er dybt uretfærdigt. Tak for jeres utrættelige kamp og for at være en uvurderlig støtte i kampen for en tidlig pension. En kamp, som vi vandt i fællesskab.

Arbejdsmiljøet skal forbedres

Ordningen om tidlig pension blev en realitet i 2020, men selv om nedslidte har fået ret til at trække sig tilbage tidligere, er der fortsat mange, som risikerer at blive nedslidt, fordi de ikke har et ordentligt arbejdsmiljø.

– Vi er på ingen måder i mål med at sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø på alle arbejdspladser. Vi har over 42.000 arbejdsulykker om året i Danmark. Og for mange har for mange tunge løft i løbet af deres arbejdsdag. Det skal vi gøre bedre. Og det kan vi gøre bedre, sagde Peter Hummelgaard.

Arbejdsmiljørepræsentanterne har min store respekt. Hver dag går I på arbejde og hjælper andre med at have en god og sikker arbejdsdag.
- Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister

Han opfordrede derfor Fødevareforbundet NNF til at blande sig i debatten om arbejdsmiljø og roste samtidig forbundets arbejdsmiljørepræsentanter for deres store indsats i hverdagen:

– Arbejdsmiljørepræsentanterne har min store respekt. Hver dag går I på arbejde og hjælper andre med at have en god og sikker arbejdsdag. Ikke mindst under corona. Her var I en fuldstændig afgørende faktor i, at vi stadig kunne have fabrikker, butikker og slagterier i fuldt gear, sagde Peter Hummelgaard, hvilket afstedkom et bragende bifald fra salen.

Fødevareforbundet NNF holder sin 11. ordinære kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter fra den 23.-26. september.