Nyhed

Nytårsnat forsvandt sikkerhedsnettet

Mens nytåret fejres, træder et særligt opholdskrav i kraft. Det fjerner Mazen Zeiters ret til dagpenge, hvis han mister sit job. Hans sikkerhedsnet er væk, selv om han bor og arbejder i Danmark og er medlem af a-kassen.

I 2016 kommer Mazen Zeiter til Danmark. Han er flygtet fra den syriske regerings diktatur og drømmer om en fremtid uden krig.

- Danmark er et godt land. Et frit land. Jeg kom hertil for at få et godt liv, siger Mazen Zeiter.

I Syrien læste han til maskiningeniør på universitetet, men det skal han ikke i Danmark.

- Jeg får at vide, at jeg skal arbejde først. Så jeg finder et arbejde og tjener mine egne penge, siger Mazen, som i 2017 bliver ansat hos småkagefabrikken Kelsen. Han melder sig også ind i Fødevareforbundet NNF's a-kasse.

- Mine venner sagde, at det var godt for fremtiden. Det var en sikkerhed - at jeg kan få penge, hvis jeg mister mit arbejde, siger Mazen, som i august 2018 har været medlem af a-kassen i et år. Han har dermed ret til at få dagpenge, hvis han bliver fyret. Men det holder kun til den 31. december 2018.

Føler sig snydt

Den 1. januar 2019 træder et særligt opholdskrav i kraft, som skal være opfyldt for, at man som medlem af a-kassen kan opnå ret til dagpenge. Opholdskravet betyder, at man i 2019 skal have haft bopæl i Danmark, Grønland, på Færøerne eller i et andet EU/EØS-land i mindst fem af de seneste tolv år.

Det får konsekvenser for Mazen. I januar 2019 havde han boet i Danmark i tre år, og han opfylder derfor ikke opholdskravet. Hvis han mister sit job, har han ikke ret til dagpenge.

- Kravet om fem år er dårligt for mig. Måske mister jeg mit arbejde i morgen, og hvad skal jeg så gøre? spørger Mazen.

Han synes, det er uretfærdigt, at politikerne har ændret reglerne:

- Jeg føler mig snydt. Jeg har betalt til a-kassen i halvandet år, og pludselig får jeg ikke noget. Alle de penge er spildt.

Mazen Og Robel

Mazen Zeiter og Robel Mengstaeb (th.) arbjder begge hos Kelsen og bliver ramt af opholdskravet, hvis de mister deres job. Læs Robel Mengsteabs historie her

Ikke et dårligt menneske eller kriminel

Mazen forstår ikke, hvorfor der gælder særlige regler for ham:

- Jeg er flygtning, men jeg er ikke et dårligt menneske eller kriminel. Jeg tjener mine egne penge og betaler skat. Der er ingen forskel på mig og mine kollegaer. Men i forhold til reglerne er der forskel. Det kan jeg ikke forstå. Hvorfor kan jeg ikke få dagpenge, når de kan?

Selv om han ikke har ret til dagpenge, er Mazen fortsat medlem af a-kassen. Han afventer, hvad der sker efter folketingsvalget.

- Måske ændrer de reglerne. Jeg håber, at nogen gør noget og hjælper, siger Mazen.

Melder sig ud af a-kassen

Hvis reglerne ikke bliver ændret efter valget, melder Mazen sig ud af a-kassen. For kravet om de fem ud af tolv år, gælder kun i 2019. Frem mod 2021 stiger opholdskravet til syv ud af tolv år. Det betyder, at Mazen først vil kunne få dagpenge i 2023, når han har boet i Danmark i syv år. Hvis han altså melder sig ind i a-kassen et år før - i 2022. Det vil han gerne, men frem til 2022 melder han sig ud:

- Hvorfor skal jeg betale tre år mere, når jeg ikke får nogen sikkerhed? spørger Mazen.

Han har ikke nogen plan for, hvad han gør, hvis han mister sit job. Indtil videre krydser han bare fingre for, at det ikke sker. Og at reglerne bliver ændret igen.

Du kan læse mere om opholdskravet her