Foto af Fra venstre: Formand for Gefion Torben Hansen, Morten Dahlin(V), Astrid Krag(S), Benedikte Skotte(V), Henrik Tonnesen, formand for Fødevareforbundet NNF Sjælland & Øerne, landmand Villads Sørensen og Rasmus Horn Langhoff(S)
Nyhed

Slagteriarbejdere og landmænd: Her er vores virkelighed

Fire sjællandske folketingskandidater fik mandag et indblik i de udfordringer, som landbruget og fødevarebranchen står over for. Der er brug for bedre politiske rammevilkår, ellers forsvinder der endnu flere arbejdspladser

Fire sjællandske folketingskandidater fik mandag et indblik i de udfordringer, som landbruget og fødevarebranchen står over for. Der er brug for bedre politiske rammevilkår, ellers forsvinder der endnu flere arbejdspladser

Valgkampen handler ikke kun om politikere, der langer valgløfter ud til højre og venstre.

Politikerne skal også ud i virkeligheden og blive klogere på de udfordringer, som landbruget og fødevarebranchen står overfor.

Derfor havde Fødevareforbundet NNF Sjælland & Øerne og landbrugsforeningen Gefion inviteret fire folketingskandidater på en rundtur i den sjællandske fødevaresektor.

- Det er tid til, at valgkampen nu kommer til at handle om, hvor pengene til alle Løkkes og Helles valgløfter skal komme fra. Som Danmarks fjerde største eksportsektor, og med de fleste arbejdspladser placeret uden for de store byer, er fødevareerhvervet en helt uundgåelig faktor i den debat, forklarer Torben Hansen, formand for Gefion.

De fire folketingskandidater Morten Dahlin (V), Benedikte Skotte (V), Astrid Krag (S) og Rasmus Horn Langhoff (S) sluttede dagen hos Danish Crown i Ringsted.

Her viste tillidsrepræsentant Torben Lyngsø rundt på slagteriet sammen med fabrikschefen Jesper Frandsen.

Besøget på slagteriet er højaktuelt. 

Få dage tidligere havde over 100 slagteriarbejdere sidste arbejdsdag, da en hel slagtelinje lukker ned. Til september lukker endnu en slagtelinje, så i alt 290 slagteriarbejdere mister jobbet. Fremover skal der slagtes 15.000 færre slagtesvin om året i Ringsted.

- Når landbruget bliver presset af besværlige regler og dyre afgifter, så koster det arbejdspladser, blandt andet her i Ringsted. Vi vil gerne vise politikerne, at de med få midler kan være med til at skabe vækst og beskæftigelse fødevarebranchen, siger Henrik Tonnesen, afdelingsformand i Fødevareforbundet NNF Sjælland & Øerne.

Lønmodtagere og arbejdsgivere arbejder sammen

Tidligere på dagen havde politikerne fået et indblik i, hvorfor de sjællandske svineproducenter sender færre grise til slagteriet, da man besøgte svineproducenten Villads Sørensen. Han fortalte om de store udfordringer, som landbruget står over for.

- Samfundet må være rigt, siden det kan tillade sig at sætte så mange hindringer i vejen for vores produktion, siger Villads Sørensen.

Han nævnte PSO-afgiften, meget langsomme miljøgodkendelser, og at landmændene i dag ikke må gøde deres afgrøder med den mængde gødning, der sikrer det bedste udbytte.

Det giver dårligere korn, så der må importeres proteinholdig soja fra udlandet.

- Det er usmageligt, at en landmand som Villads Sørensen skal vente i fem år på at få en miljøgodkendelse til at udvide sin produktion. Det er svært at drive landbrug, når det hele går så langsomt, siger Torben Lyngsø.

Mens medarbejderne på slagteriet i Ringsted frygter for deres jobfremtid, står mange landmænd med overvejelser om at lukke deres svineproduktion på grund af for mange regler og for lille en indtjening.

Det er netop derfor, at Fødevareforbundet NNF og landboforeningen Gefion er gået sammen i et forsøg på at få politikerne gjort opmærksomme på branchens udfordringer.

- I dag har politikerne set, hvordan lønmodtagere og arbejdsgivere kan arbejde sammen. Nu er det politikernes tur til at vise, at de kan arbejde sammen og skabe resultater, der sikrer vækst og beskæftigelse i fødevaresektoren. Hvis ikke der bliver ændret på de politiske rammer for landbruget, så mister vi endnu flere arbejdspladser, siger Henrik Tonnesen.

Biogas gavner alle i Solrød

Dagen startede med et opløftende besøg i Solrød, hvor Solrød Kommune netop nu er ved at lægge sidste hånd på byggeriet af et nyt biogas-anlæg. 

Her skal gylle fra landbruget, tang fra Køge Bugt og restprodukter fra industrien bruges til at lave grøn CO2-neutral energi.

Når anlægget kører på fuld drift vil det skabe el til 3.500 hustande og fjernvarme til 1.700 husstande.

Samtidig bliver der udledt 40.000 tons mindre CO2 i kommunen.

- Det kan lyde som en kliche, men der er tale om en win-win situation. Landbruget og industrivirksomheder kan komme af med deres restprodukter uden at skulle betale dyre afgifter, og vi kan producere grøn energi. Samtidig får vi mindsket de lugtgener som blandt andet tang skaber på vores strande, siger Niels Hörup, der er formand for Solrød Biogas og borgmester i Solrød Kommune.