Nyhed

Ny fødevarepakke: Fødevarebranchen går mod lysere tider

Fødevareforbundet NNF er tilfredse med indholdet i regeringens landbrugs- og fødevarepakke, men havde gerne set et bredt forlig

Fødevareforbundet NNF er tilfredse med indholdet i regeringens landbrugs- og fødevarepakke, men havde gerne set et bredt forlig

- Netop det her område har brug for ro omkring sig. Det er urimeligt at ændre vilkårene for landmænd og branchen, hver gang politikerne får en ny lys idé. Der er tusindevis af arbejdspladser på spil, og jeg forstår ikke, at politikerne tør spille hasard med vores største eksportområde. Det er velfærdskroner, der er på spil, og det bør enhver politiker have stor respekt for.

Sådan siger forbundsformand for Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast om den nye Fødevare- og landbrugspakke, som regeringen er blevet enige med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative om.

- Et bredt forlig forpligter folketinget i en længere periode, og det havde jeg håbet på, at politikenerne kunne finde sammen om, siger Ole Wehlast.

Flere slagtesvin pr. hektar jord

Selve indholdet i pakken er han dog godt tilfreds med.

- Jeg hæfter mig ved, at pakken går mere målrettet til værks, når det handler om at tage være på miljøet. Et gennemgående træk i flere af initiativerne, er at reguleringen i højere grad skal tage i udgangspunkt i de faktiske forhold - man går altså væk fra regler, der er ens uanset, hvordan jordbunden og lignende ser ud de forskellige steder i Danmark.

Han glæder sig samtidig over, at hensynet miljøet og hensynet til erhvervet går hånd i hånd, og peger på det såkaldte harmonikrav, der bestemmer, hvor mange dyreenheder, der må være pr. hektar jord. I dag hedder harmonikravet for slagtesvin 1,4, mens det i resten af EU hedder 1,7.

Tilbage i sommeren 2014 præsenterede Ole Wehlast sammen med Venstres formand Lars Løkke Rasmussen et forslag om at hæve det danske harmonikrav, så det flugter med resten af EU. Dengang lykkedes det ikke Venstre at få det ind i forhandlingerne med den daværende socialdemokratiskledede regering om en samlet vækstpakke.

Men nu er kravet med:

- Flere danske slagtesvin, betyder flere danske arbejdspladser. Så enkelt kan det siges, og derfor giver det også rigtig god mening at hæve harmonikravet. Det er jeg glad for, at Venstre fortsat har kunnet se, siger Ole Wehlast, der tror på, at fødevarebranchen nu går lysere tider i møde.

Håber på flere arbejdspladser

Han ærgrer sig dog over, at partierne først lægger op til at hæve kravet i 2017:

- Tusindevis af danske slagteriarbejdere er blevet fyret de seneste år. Jeg havde gerne set, at regeringen hævede harmonikravet fra i dag, så vi allerede kunne begynde at slagte flere svin allerede i 2016, siger Ole Wehlast.

Samtidig understreger han, at bolden nu ligger på arbejdsgivernes bord:

- Den nye pakke er jo bare seneste skud på stammen af gode politiske initiativer, som den nuværende og tidligere socialdemokratiske regering, er kommet med. Men alle de gode løsninger er intet værd, hvis de ikke bliver udmøntet i flere arbejdspladser. Jeg har sagt det før; hverken landbruget eller virksomhederne kan blive ved med at få hjælpepakker og vækstplaner, hvis de ikke leverer arbejdspladser. Og jeg har efterhånden svært ved at se, hvilken undskyldning de nu kan komme op med for at bortforklare tabet af arbejdspladser.